, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιώργος Πατούλης: Το μέλλον είναι η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης είναι σαφής : Η Αυτοδιοίκηση, χρειάζεται μητροπολιτική διακυβέρνηση, για να κάνει το άλμα προς την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Ο κ. Πατούλης στη συνέντευξή του στην Karfitsa τονίζει ότι «δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Πως αξιολογείτε τα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός το προηγούμενο Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ;
Θεωρώ ότι αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών όλων μας, ακόμη και των οπαδών του. Δεν ακούσαμε κάτι καινούριο, δεν παρουσίασε κάποιον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Δεν εξέπεμψε ένα μήνυμα σιγουριάς κι αυτοπεποίθησης για την επόμενη μέρα, παρά μόνον ευχές. Τονίζω ιδιαίτερα  ότι δεν είπε ούτε μια κουβέντα για την Αυτοδιοίκηση, δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μόνη αναφορά, η υπεράσπιση της απόφασης της κυβέρνησης του να εφαρμόσει την απλή αναλογική, χωρίς να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα για το πώς θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Δεν θα σχολιάσω βέβαια τη δήλωση του στη συνέντευξη που έδωσε ότι δεν θα με υποστήριζε ως υποψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ποτέ δεν ζήτησα αυτή τη στήριξη.
Ο Γιώργος Πατούλης θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής η στο Δήμο της Αθήνας;
Από τον περασμένο Ιούλιο έχω ανακοινώσει την πρόθεσή μου να μπω μπροστά στη μάχη για να αποκτήσει η Αθήνα ξανά την παλιά της αίγλη. Να γίνει Πρωτεύουσα ξανά. Κι από την αρχή είχα ξεκαθαρίσει ότι αφενός αυτός ο στόχος μπορεί να υπηρετηθεί με πολλούς τρόπους κι από οποιαδήποτε θέση . Αφετέρου ότι δεν αρκεί να αλλάξει η πόλη Δήμαρχο, για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Χρειάζεται επιπλέον να υπάρξει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Αν θέλουμε να γίνει η Αθήνα μία πόλη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της γνώσης, της συνεργασίας, της ανοιχτής συμμετοχής και της εξωστρέφειας, απαιτείται να εφαρμοστεί το μοντέλο της μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Ένα μοντέλο που  σήμερα ασκεί στρεβλά η Περιφέρεια, αλλά εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Το μέλλον είναι η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση κι όχι η διατήρηση ενός αναχρονιστικού συγκεντρωτικού κράτους που δίνει πολλές αρμοδιότητες, αλλά ελάχιστους πόρους και περιορισμένες δυνατότητες στον εκάστοτε Δήμαρχο να ασκήσει τα καθήκοντά του προς όφελος των πολιτών. Με συνέπεια οι Δήμοι να μην έχουν οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια. Και οι Δήμαρχοι να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί, όσο θα ήθελαν και θα έπρεπε.
Όμως τις τελευταίες μέρες διακινείται το σενάριο ότι ο Α. Παχατουρίδης θα είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής και ο Κ. Μπακογιάννης στην Αθήνα. Αν ισχύει αυτό, ο Γ. Πατούλης που θα είναι υποψήφιος;
Όσοι προτρέχουν και διακινούν αυτά τα σενάρια, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Όποιος βιάζεται , σκοντάφτει. Η βιασύνη που δείχνουν κάποιοι και τα στημένα ρεπορτάζ και διαρροές προδίδουν ανασφάλεια. Προδίδουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στις δυνατότητες τους. Εγώ δεν ανησυχώ. Έχω ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις μου κι έχω κάνει όλο αυτό το διάστημα πολύ συστηματική δουλειά, που μου επιτρέπει να αισιοδοξώ ότι οι στόχοι που έχω θέσει θα επιτευχθούν. Επιπλέον έχω έγκαιρα ενημερώσει αυτούς που πρέπει να ενημερώσω για τις προθέσεις μου. Σας ξεκαθαρίζω ότι έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου αφού διαθέτω και γνώση κι εμπειρία και είμαι έτοιμος, με τη στήριξη των πολιτών, να μπω στη μάχη των εκλογών. Σύντομα λοιπόν, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του και η πολιτική θα δώσει τη θέση της στην παραπολιτική.
Το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος βουλευτής το συζητάτε;
Μου έχει γίνει τιμητική πρόταση και να συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να αναλάβω θέση ευθύνης σε μια μελλοντική κυβέρνηση. Όμως έχω ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρομαι μονάχα να δώσω τη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα, από τον τομέα της αυτοδιοίκησης. Από κεί που μπορώ να είμαι περισσότερο χρήσιμος. Από το χώρο που έχω υπηρετήσει με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα πάνω από 25 χρόνια και γνωρίζω καλά. Θα είμαι λοιπόν υποψήφιος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Τελεία και παύλα.
Αυτή την πρόθεση την έχετε εκφράσει στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας; Έχετε  συνομιλήσει με τον Κ. Μητσοτάκη;
Μιλώ σε τακτική βάση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και λόγω της θεσμικής μου θέσης, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Όσο και ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε μια πολύ στενή και ειλικρινή σχέση σε όλα τα επίπεδα και έναν κοινό στόχο. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Ο καθένας από το αξίωμα που υπηρετεί , στη βάση των κοινών αρχών κι αξιών μας.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.