, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα ρευστότητας, αλλά πτώχευσης (ΦΩΤΟ)

«Η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή, είναι συστημική», υποστήριξε στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσα από το κατάμεστο αμφιθέατρο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νωρίτερα το απόγευμα. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στους τρόπους επίλυσης του ζητήματος κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας λόγω κόκκινων δανείων που δημιούργησαν τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι μόνες αποκλειστικά υπεύθυνες.

«Κάποιοι μας έλεγαν εθνοπροδότες όταν έλεγα ότι το ελληνικό Δημόσιο πτώχευσε από το 2009. Το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορούσε να κάνει η πολιτεία ήταν να κουκουλώσει αυτήν την πτώχευση με δανεισμό”, τόνισε στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χρήματα που λάβαμε δεν ήταν για τη χώρα μας, αλλά για την Deutsche Bank.

«Η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα ρευστότητας, αλλά πρόβλημα πτώχευσης. Ο Σόιμπλε, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, παραδεχόταν ότι η Ελλάδα πτώχευσε», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ Βαρουφάκης.

Όπως σημείωσε, το κράτος πρέπει να παίρνει τον έλεγχο των επιζήμιων τραπεζών, στέλνοντας στα σπίτια τους, όπως ανέφερε, τα διοικητικά στελέχη που με δική τους υπαιτιότητα δημιούργησαν δυσβάσταχτα κόκκινα δάνεια και πλέον πρέπει να διασωθούν με λεφτά των ίδιων των πολιτών, άρα του Δημοσίου. “Εγώ δεν πρόλαβα να τους πετάξω έξω, πρόλαβαν όμως αυτοί (εννοώντας τις τράπεζες) και πέταξαν εμένα εκτός”.

Οι Κορεάτες έστειλαν ομάδα καταδρομών όταν χρειάστηκε να αναλάβουν τον έλεγχο προβληματικών τραπεζών

Αργότερα, όταν ρώτησε Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο για το πώς κατάφερε η Νότια Κορέα το 1998 να ελέγξει τις τράπεζες, βγάζοντας εκτός τα διοικητικά στελέχη, έτσι ώστε το δημόσιο να ανακτήσει το έλεγχο της εκάστοτε προβληματικής τράπεζας, να την εξυγιάνει και αργότερα να την ξαναπουλήσει στον ιδιωτικό τομέα, έλαβε μια αναπάντεχη απάντηση.

Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος τού εκμυστηρεύθηκε πως “χρησιμοποίησαν ένα τέχνασμα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Έστειλαν ομάδα καταδρομών του κορεατικού στρατού και επιλήφθηκε της κατάστασης”. Η αποκάλυψη αυτή έκανε κάποιον από το κοινό να αναρωτηθεί κατά πόσο συμβαδίζει με τη δημοκρατία μια τέτοια πράξη, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υπεραμύνεται του Νοτιοκορεατικού αυτού “τεχνάσματος”, σημειώνοντας πως “έστω και έτσι, επέστρεψε στα χέρια του Δημοσίου μια επιβλαβής τράπεζα με κόκκινα δάνεια, που ούτως ή άλλως θα διασωζόταν με χρήματα των πολιτών, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα καρπώνονταν πάλι οι υπεύθυνοι που τα δημιούργησαν”.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι θα προτιμούσε το Grexit από τη “δουλοπαροικία χρέους που βρίσκεται η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή και η οποία θα διαιωνίζεται”.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη διάλεξη του Γιάνη Βαρουφάκη:

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θανάσης Ελμάζης

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.