, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Γεωργαντάς: Στόχος που δρομολογείται η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Β. Ελλάδας

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη δόμηση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης της παραμεθόριας  περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης και την προώθηση και προβολή των Μακεδονικών προϊόντων, τόνισε ο υφυπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα karfitsa.
Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
Αναφερόμενος στα θέματα του δικού του χαρτοφυλακίου, υπογράμμισε, ότι δρομολογήθηκαν σημαντικές δράσεις για την απλούστευση των διαδικασιών στις συναλλαγές των πολιτών, ενω σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις για να γίνει η αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων από τις δημόσιες υπηρεσίες υποχρεωτική.
Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες προκειμένου ο πολίτης να αισθανθεί ότι είναι πραγματικότητα η απλούστευση διαδικασιών στην καθημερινότητα του;
Έχουμε ήδη δρομολογήσει συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα υπόλοιπα υπουργεία  προκειμένου   να   απλουστευθούν,   σε  επίπεδο   εγγράφων και  διαδικασιών,  οι   συναλλαγές   των πολιτών   με   το  Δημόσιο   σε   διαφόρους   τομείς της   ιδιωτικής   και   επαγγελματικής   τους   δραστηριότητας. Συναντηθήκαμε,   για παράδειγμα,   τις   προάλλες,   με   τον   Υφυπουργό   Μεταφορών   και   Υποδομών, κ. Κεφαλογιάννη   και   δρομολογήσαμε   την   απλούστευση   των   πολύπλοκων   και χρονοβόρων   διαδικασιών σχετικά με την έκδοση και ανανέωση αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας. Ανάλογη συνάντηση έγινε, το προηγούμενο διάστημα, και με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης,  επεξεργαζόμαστε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται έτσι ώστε η αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων από   τις   δημόσιες   υπηρεσίες   να   γίνει   πράγματι υποχρεωτική.   Με   αυτό   τον   τρόπο,   για   περίπου   250 βεβαιώσεις   και   πιστοποιητικά, όπως   πιστοποιητικό   γέννησης,   βεβαίωση   φορολογικής   ενημερότητας, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης και θανάτου κλπ., οι πολίτες δεν θα υποχρεώνονται να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία όπως συνέβαινε έως τώρα.
Νέο μεταναστευτικό κύμα καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα το Κιλκίς, η εκλογική σας περιφέρεια, δοκιμάζονται ξανά. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;
Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση καταθέτει ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπει μία τάξη στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και βέβαια να βελτιωθούν και οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι   προσφυγικό,   όπως συνηθιζόταν   να   λέγεται.   Και   αυτή   η   αλλαγή   αντίληψης   απαιτεί   και   αλλαγή πολιτικής. Η πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη βασίζεται στους εξής άξονες: Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται, αύξηση των επιστροφών σε περίπου 10.000, μέχρι το τέλος του 2020 και  ίση κατανομή των μεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και φυσικά, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την παροχή ασύλου. Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο συντονισμένη και μεγάλης κλίμακας προσπάθεια, η οποία σύντομα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και ελάφρυνση των βαρών που έχουν πέσει στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών,της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Κιλκίς, συμπεριλαμβανομένου.
Αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Μπορεί η περιοχή να καταστεί αναπτυξιακός πυλώνας;
Μία από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες και ταυτόχρονα ένα από τα βασικά στοιχήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η Βόρεια Ελλάδα ήταν και παραμένει στρατηγικής σημασίας κόμβος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και δεύτερη καρδιά της Ελλάδας. Συνεπώς, η βιομηχανική και ευρύτερα η επιχειρηματική της ανάπτυξη είναι όχι μόνο στοίχημα αλλά και στόχος που ήδη δρομολογείται. Θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με γερά θεμέλια. Η κυβέρνηση στοχεύει στην προέλκυση και υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδίως αυτής που βασίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση στην δόμηση ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης της παραμεθόριας περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης και στην προώθηση και προβολή των Μακεδονικών προϊόντων.
Πως μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές στις ελληνικές επιχειρήσεις από την κατάρρευση της Τhomas  Cook;
Όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία, όπως το Εργασίας και το Ανάπτυξης, συνδιαβουλεύτηκαν και αποφάσισαν τη λήψη μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας, σε μια σειρά τομείς: ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους που απολύονται από εταιρείες συνεργαζόμενες με την Thomas Cook, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν, δανειακές εξυπηρετήσεις όπως και μέτρα για την φορολογική τους ελάφρυνση. Και φυσικά συγκεκριμένα μέτρα προς διευκόλυνση των επενδύσεων, επιτάχυνση, δηλαδή, της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο, για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να μετριαστούν οι συνέπειες της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική οικονομία και στην ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προιόντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.