, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Μαυρωτάς: Να πείσουμε τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου

Ο νέος αντιπρόεδρος του Ποταμιού και γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γιώργος Μαυρωτάς, διαβεβαίωσε στην Karfitsa ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκτιμά επίσης ότι το κόμμα μπορεί μετεκλογικά να προχωρήσει σε συνεργασίες και να «ρυμουλκήσει» την επόμενη κυβέρνηση προς προοδευτικές πολιτικές, εάν, φυσικά, καταφέρει να εξασφαλίσει την είσοδο του στη Βουλή.
Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου
Ποια είναι η πολιτική στόχευση και η πολιτική φυσιογνωμία που έχει το Ποτάμι μετά την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ; Πώς λειτούργησε το 3ο συνέδριο;
Το 3ο συνέδριο ήταν πολύ ζωντανό και καρποφόρο. Μετά την αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ χρειαζόταν να επανακαθορίσουμε την πορεία μας. Και σε ότι αφορά στην πολιτική στρατηγική και τις συμμαχίες, αλλά κυρίως στην οργανωτική ανασυγκρότηση ενόψει των εκλογών. Το Ποτάμι εκφράζει το προοδευτικό φιλελεύθερο κέντρο με έμφαση στο μέτωπο ενάντια στο πελατειακό κράτος και στον λαϊκισμό, με μεταρρυθμιστική ατζέντα προς μια ευρωπαϊκή προοπτική, με έμφαση στη μεσαία τάξη, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα δικαιώματα και στις θεσμικές λειτουργίες. Αυτά νομίζω είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την προμετωπίδα του και το ξεχωρίζουν από άλλα κόμματα.
Τι σημαίνει για σας η εκλογή σας στη θέση του αντιπροέδρου, σε μια συγκυρία που καταγράφεται μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος;
Παρά την δημοσκοπική πτώση που μας δείχνει κάτω από το 3%, υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Όπως το ότι στις μετρήσεις δυνητικής ψήφου είμαστε στις επιλογές του 20% των ψηφοφόρων που βρίσκονται κυρίως στο μεσαίο χώρο και το στοίχημα είναι να πείσουμε ένα 4% – 5% από αυτούς. Επίσης πολύ αισιόδοξο είναι ότι το Ποτάμι στους νέους του εξωτερικού είναι τρίτη δύναμη, με βάση τη δημοσκόπηση της Kappa Research τον Σεπτέμβριο. Η θέση του αντιπροέδρου είναι για μένα τιμή αλλά και παράλληλα μεγάλη ευθύνη να μην διαψευστούν οι προσδοκίες του κόσμου, που πιστεύει στο Ποτάμι ως μια τολμηρή, συνεπή και καθαρή φωνή στη Βουλή.
Συνάδελφοι σας προτείνουν  προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Συμφωνείτε;
Όχι, γιατί έτσι αυτοακυρώνεται το Ποτάμι. Στην προεκλογική συνεργασία ο «μεγάλος» βάζει όρους. Θα ήταν προτιμότερο να πούμε ότι με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο 5 – 7 σημείων μπορούμε να συνεργαστούμε μετά τις εκλογές. Έτσι θα είμαστε πιο χρήσιμοι στον φιλελεύθερο προοδευτικό κεντρώο χώρο και στη χώρα, καθότι θα μπορούμε να «ρυμουλκήσουμε» την επόμενη κυβέρνηση προς προοδευτικές πολιτικές.
Θα ψηφίσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή;
Έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στο συγκεκριμένο θέμα που έχει αρχίσει να κακοφορμίζει. Θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στην εθνική γραμμή και δεν πρέπει ούτε να την εξιδανικεύουμε ούτε να την δαιμονοποιούμε. Με αυτήν έχουμε πλέον την ευκαιρία να ανατρέψουμε ένας διεθνές de facto τετελεσμένο, δηλαδή αυτό της αποκλειστικότητας του ονόματος «Μακεδονία», όπως και τη γελοία παραχάραξη της Ιστορίας. Τη Συμφωνία τη βλέπω ως αφετηρία μιας νέας σχέσης και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη εθνικής αυτοπεποίθησης, η ανασφάλεια, η ηττοπάθεια. Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο με τη λογική και λιγότερο με το θυμικό. Αν μας συμφέρει να είμαστε πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή ή ο αποσυνάγωγος που συντηρεί προβλήματα. Με τα έως τώρα δεδομένα λοιπόν (απομένουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα), έχουμε εκφράσει τη θετική μας προδιάθεση στη  Συμφωνία.
Τα μεγάλα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήττονται από αρνητική δημοσιότητα, λόγω καταλήψεων και εμπορίου ναρκωτικών. Ποιες λύσεις προτείνετε;
Είναι τραγικό ότι το άσυλο διακίνησης ιδεών έχει γίνει άσυλο διακίνησης ουσιών, κάνοντας το πανεπιστήμιο αφιλόξενο για αυτούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Η λύση είναι να ξαναγίνει το πανεπιστήμιο χώρος της ελληνικής επικράτειας όπου ισχύουν οι νόμοι. Η συνεργασία αστυνομικών, εισαγγελικών και πανεπιστημιακών αρχών είναι μονόδρομος. Όπως επίσης και κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως ο καλός φωτισμός και η τοποθέτηση εποπτικών μέσων, είναι εύκολα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κοινωνικά φορτισμένο είναι το κλίμα για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με ορατό το ενδεχόμενο περικοπών. Πώς βλέπετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς;
Θεωρώ ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, γιατί με 1,3 εργαζόμενους για κάθε ένα συνταξιούχο, το σύστημα  είναι αδιέξοδο. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας –και το συνταξιοδοτικό εξαρτάται άμεσα από αυτό– χρειάζεται reset με έμφαση στο πιο δημιουργικό κομμάτι της, που είναι η μεσαία τάξη, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει κίνητρο να παράξει, καθότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα δουλεύει μόνο για να πληρώνει φόρους και εισφορές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: Ποτάμι

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.