, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ.Νταγάκη στην Karfitsa: «Εκεί έξω υπάρχει ελπίδα και θέση για το ελληνικό τραγούδι»

«Εκεί έξω υπάρχει ελπίδα και θέση για το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική folk-world μουσική» είπε σε συνέντευξη της στην Karfitsa η Γεωργία Νταγάκη. Η νεαρή –ηλικιακά- λυράρισσα «κουβαλάει» το κρητικό γονίδιο στο αίμα της και μεταφέρει την λεβεντιά της Μεγαλονήσου παίζοντας λύρα από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ήταν μόλις 12 χρόνων όταν ξεκίνησε μαθήματα κρητικής λύρας, καθώς «ήταν πολύ απλά κάτι το οποίο με έλκυε από παιδί» μας είπε. Με τον καιρό απέκτησε το δικό της προσωπικό ήχο, πάντα με την συνοδεία του αγαπημένου της οργάνου εκτελώντας τραγούδια με έναν μοναδικό τρόπο. Οι συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες δεν άργησαν να έρθουν, όπως για παράδειγμα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Βασίλη Λέκκα. Παράλληλα, σταθμός στην έως τώρα καριέρα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής Eric Burdon, το καλοκαίρι του 2009. Η Γεωργία Νταγάκη θα βρεθεί το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη για την εμφάνιση που θα πραγματοποίησει στο Μύλος Club και μας μίλησε για την κρητική λύρα, την παράδοση και το ελληνικό τραγούδι.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

 

Ξαφνιάζεται κάποιος όταν ακούει ότι κάνετε διασκευή στους Beatles… πως προέκυψε; Οι διασκευές «πετυχαίνουν» όταν δυο αντίθετα γίνονται ένα;

Ελπίζω να είναι θετικό αυτό το ξάφνιασμα, γιατί για εμένα και την ομάδα μου είναι πολύ σημαντικό σε κάθε νέο πρόγραμμα να δοκιμάζουμε και να δοκιμαζόμαστε σε διαφορετικών ειδών τραγούδια και μουσικές,  και να τα «παντρεύουμε» με τον δικό μας ήχο. Αυτός ο πειραματισμός κάποιες στιγμές αποδίδει κάποιες άλλες όχι. Αν δεν το δοκιμάσεις όμως και εάν δεν δοκιμάζεσαι γενικά στη μουσική πώς μπορείς να προχωρήσεις; Και πώς μπορείς να ανακαλύπτεις μέρα με τη μέρα και τον εαυτό σου σε αυτή; Για εμένα δεν υπάρχουν αντίθετα στη μουσική, όσο ωραία αισθάνομαι να παίζω blues με τη λύρα τόσο ωραία αισθάνομαι να παίζω τον Ερωτόκριτο.

Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες λυράρισσες. Έχει να κάνει με τα στερεότυπα;

Ξέρετε ο λόγος που επέλεξα την κρητική λύρα δεν ήταν και δεν είναι να πάω κόντρα στα όποια στερεότυπα υπήρχαν ή υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Ήταν πολύ απλά κάτι το οποίο με έλκυε από παιδί, και το μυαλό αλλά και η καρδιά μου πρόσταζαν να κάνω.

Γιατί λοιπόν να δώσω σε κάποιον λογαριασμό; Ούτε που με ενδιέφερε το κατεστημένο και το τί πίστευαν οι άλλοι, όταν εγώ ήμουν σίγουρη για αυτήν μου την επιλογή… Σκέφτομαι τώρα μετά από τόσα χρόνια ότι ευτυχώς που οι γονείς μου όταν τους ζήτησα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο όργανο, όχι μόνο δεν μου πέρασαν ένα αρνητικό μήνυμα, αλλά αντίθετα χάρηκαν και με παρότρυναν και οι ίδιοι να το ακολουθήσω, σαν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Ωστόσο δεν σας κρύβω πως χαίρομαι πολύ όταν ένα παιδί είτε κορίτσι είτε αγόρι, μου εκμυστηρεύεται πως μέσω της μουσικής μου, πήρε το έναυσμα να ασχοληθεί και εκείνο με την κρητική λύρα, και φυσικά αυτό που τους «περνάω» σαν μήνυμα είναι να ακολουθούν με αγάπη σε αυτό το οποίο επιλέγουν να κάνουν, και φυσικά να μην τους ενδιαφέρει καθόλου οι γνώμη των τρίτων ή η κακοπροαίρετη κριτική.

Τι είναι αυτό που κρατάει την κρητική μουσική ζωντανή;

Νομίζω το «πάθος» των ίδιων των Κρητικών… Στο νησί δύσκολα θα βρεις μια οικογένεια, όπου κάποιος δεν θα παίζει κάποιο παραδοσιακό όργανο ή ακόμη και να τραγούδα, ή να χορεύει… Η κρητική μουσική ρέει  και είναι απόλυτα συνυφασμένη  με την καθημερινότητα των Κρητών, τόσο που έχει παρασύρει και πολλούς άλλους εκτός καταγωγής να την αγαπήσουν βαθειά και να ασχοληθούν με αυτήν. Από την άλλη μεριά θεωρώ τόσο σπουδαία την τέχνη της μαντινάδας, όπου μέσα σε δυο γραμμές βγαίνουν ολόκληρες ιστορίες και νοήματα, με έναν τόσο άμεσο και βαθύ μαζί τρόπο που δύσκολα δεν θα σε συγκινήσει και δε θα σε γοητεύσει η δύναμη της αυτή.

Πολλοί θεωρούν ότι είστε η συνέχεια της κρητικής παράδοσης, είναι ένα βάρος για εσάς;

Δεν αποτελώ την συνέχεια της κρητική παράδοσης, γιατί το ρεπερτόριο και η μουσική μου δεν ανήκουν στον καθαρά παραδοσιακό ήχο, απλά έχουν κάποια στοιχεία από εκείνη, τόσο μουσικά όσο και εκφραστικά. Λόγω οργάνου είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς αυτή την ταύτιση, ωστόσο δεν νοιώθω κάποιο βάρος, το αντίθετο θα σας έλεγα. Το γεγονός ότι ήρθα τόσο κοντά στο σημείο αναφοράς μου, την Κρήτη, και με ότι αυτό συνεπάγεται, μου δίνει δύναμη και σιγουριά, τόση ώστε να  μπορώ να  απελευθερώνομαι στη μουσική μου αναζήτηση και πορεία.

Τι πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης για να κρατήσει το κοινό του, αλλά και για το επεκτείνει;

Να είναι ειλικρινής τόσο με την τέχνη του όσο και με το κοινό του.

Δίσκος σας έχει κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό. Τελικά το ελληνικό τραγούδι μπορεί να βγει προς τα έξω; Θεωρείτε ότι έχει την θέση που του αναλογεί στην παγκόσμια μουσική σκηνή; 

Τα πρώτα δείγματα που προσωπικά απέκτησα μέσα από αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό, αλλά και από τους δύο δίσκους μου, οι οποίοι κυκλοφόρησαν από Γερμανικές εταιρίες, μου έδειξαν πως υπάρχει κόσμος ο οποίος αγαπά βαθειά την ελληνική κουλτούρα, αλλά και την ελληνική παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική. Μάλιστα, ο δεύτερος και πρώτος προσωπικός μου δίσκος «Φόβος» ψηφίστηκε από σπουδαίους παραγωγούς και μπήκε στο tοp20 των Ευρωπαϊκών charts.  Σας το αναφέρω απλά σαν ένα παράδειγμα πως εκεί έξω υπάρχει ελπίδα και θέση για το Ελληνικό τραγούδι και την ελληνική folk-world μουσική, αλλά όπως υπάρχει αντίστοιχα και πολύ αγάπη προς την Ελλάδα.

INFO: Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου η Γ.Νταγάκη στο Μύλος Club, στις 21:30. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ στο ταμείο και 8 ευρώ στην προπώληση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.