, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Ορφανός: Είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω

Ο Γιώργος Ορφανός  ως «αντάρτης» κατάφερε να συσπειρώσει μια ισχυρή ομάδα υποψηφίων και να διαμορφώσει  μια σειρά προτάσεων με επίκεντρο την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη του στην «Κ» αναλύει τις επιλογές του και τα σχέδια του για την επόμενη μέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης.
 Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Κύριε Ορφανέ, επιλέξατε να κάνετε στροφή στην πολιτική σας καριέρα διεκδικώντας το δημαρχιακό θώκο μετά από πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός. Στραφήκατε στην τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή πιστεύετε ότι δε θα είχατε θέση στο κοινοβούλιο;
Την απόφασή μου να διεκδικήσω τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν την πήρα αγόγγυστα. Το συζήτησα με την οικογένειά μου πρωτίστως και στη συνέχεια είδα ότι βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Θα ήταν πιο εύκολο να εκλεγώ πάλι βουλευτής. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν οι μετρήσεις, όταν πήρα την απόφασή μου. Όμως, μετά από έξι βουλευτικές θητείες και δύο υπουργικές θέσεις, χόρτασα από την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό που με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα, είναι να βοηθήσω την πόλη μου. Να βάλω το δικό μου λιθαράκι, ώστε να αλλάξει η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη και να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη τα συντριπτικά πλεονεκτήματά της. Ο συνδυασμός μας, «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», έχει όραμα, φρέσκες ιδέες και πρόγραμμα που θα την καταστήσει μητρόπολη και θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Με σκληρή δουλειά και συνέπεια είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Με την οικογένειά μου και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας έχουμε φτιάξει την καλύτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, αποφασίσατε να διεκδικήσετε το δήμο ως αντάρτης, χωρίς να έχετε το χρίσμα από τον πολιτικό χώρο που ανήκετε. Έχουν διαρραγεί οι σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη;
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές το χρίσμα το δίνουν οι πολίτες. Είναι πεποίθησή μου ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση τα κόμματα δεν έχουν θέση. Είναι αδύνατο να επιτελέσεις σωστά και αποτελεσματικά το έργο σου ως δήμαρχος, αν έχεις εξάρτηση από κάποιο κόμμα. Οι σχέσεις μου με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και παραμένουν εξαιρετικές. Ο όρος αντάρτης δεν με ενοχλεί καθόλου. Είναι τιμή μου να με λένε αντάρτη, όταν αγωνίζομαι για την πόλη μου.
Οι πολλές υποψηφιότητες για το δήμο Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει κλίμα σχετικής έντασης μεταξύ των υποψηφίων. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών μετεκλογικά; Με ποιους σκέφτεστε να συνεργαστείτε;
Είμαι εδώ για να ενώσω, όχι για να διχάσω. Είναι η βασική μου αρχή, με αυτήν πορεύθηκα σε όλη την πολιτική μου καριέρα. Συστρατεύομαι για το καλό της Θεσσαλονίκης, που έχει ανάγκη τη βοήθεια όλων μας. Πιστεύω ότι οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για το καλό της πόλης κι εκτιμώ ότι μπορούν να γίνουν και προεκλογικά. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον οποιοδήποτε, εκτός από τα άκρα, που έχει κοινή στόχευση με εμάς. Η ένταση που αναφέρετε, είναι αυτή που δημιουργούν οι άλλοι υποψήφιοι με αντιπαραθέσεις μέσα από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Προφανώς και σέβομαι τα ΜΜΕ, αλλά δεν συμμετέχω σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Όποιος από τους υποψηφίους δημάρχους θέλει να συζητήσουμε οτιδήποτε, ξέρει που θα με βρει.
Αυτήν την εβδομάδα παρουσιάσατε τις θέσεις σας για τους άξονες της οικονομίας, του τουρισμού και των υποδομών. Κάποιες εξαγγελίες θα μείνουν στα λόγια ή μπορούν να γίνουν όλα πράξη;
Οι προτάσεις που παρουσιάσαμε, συγκροτήθηκαν μετά από πολύμηνη μελέτη και καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης. Είναι αυτονόητο ότι για το πρόγραμμα συμβουλευθήκαμε ειδικούς και μάλιστα τους καλύτερους. Θέλουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πόλη του μέλλοντος. Μία πόλη παγκόσμιος προορισμός, ιδιαίτερα ελκυστική για τουρίστες και επενδυτές, που θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ας αναλογιστούμε, για παράδειγμα, πόσα έσοδα θα εισρεύσουν, αν το λιμάνι γίνει σημείο εκκίνησης για κρουαζιέρα, κάτι που αποτελεί μία από τις θέσεις μας. Οι συμμετέχοντες στην κρουαζιέρα θα έρθουν τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα, θα μείνουν σε ξενοδοχείο, θα φάνε σε κάποιο κατάστημα, θα διασκεδάσουν στην πόλη, θα κάνουν ψώνια και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομίας. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε το Thessaloniki Destination, μία επιθετική καμπάνια προβολής της πόλης, ώστε να γίνει ελκυστικός προορισμός 365 μέρες το χρόνο. Επίσης, πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους τουρίστες και η παραλία, την οποία, βάσει μελετών, δεν επισκέπτονται συχνά. Η παραλία θα «ζωντανέψει» με δραστηριότητες και δράσεις στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού. Στις βασικές μας προτεραιότητες περιλαμβάνεται η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα στεγαστεί σε εμβληματικό κτίριο της πόλης. Θα διδάσκει στους ξένους την Ιστορία μας και θα αποτελέσει την καλύτερη  απάντηση στις όποιες διεκδικήσεις γειτόνων μας. Μαζί με αυτό έρχεται και η ενοποίηση με περιπατητικές διαδρομές των πολλών μνημείων που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Ό,τι ανακοινώσαμε και υποσχεθήκαμε, θα το κάνουμε πράξη. Άλλωστε, το σύνθημά μας είναι «το είπαμε, θα το κάνουμε».
Από την έντυπη έκδοση
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.