, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Πλακιωτάκης: Η αύξηση της πληρότητας στα πλοία δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων

Στην αύξηση της πληρότητας στα πλοία και στην τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της διασποράς του κορονοϊου αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Γιώργο Παγάνη και Βασίλη Τερζάκη.

“Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο προφανώς και έχουν τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών λοιμωξιολόγων. Η αύξηση της πληρότητας δεν σημαίνει χαλάρωση των μέτρων, αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Έχει δοθεί ρητή εντολή στα Λιμεναρχεία της χώρας αλλά και στα ειδικά κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος για αυξημένους ελέγχους τόσο κατά την επιβίβαση – αποβίβαση, όσο και μέσα στα πλοία”, είπε ο κ. Πλακιωτάκης.
“Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση του πρωτοκόλλου στα πλοία έγινε σταδιακά, δηλαδή ξεκινήσαμε από το 50% και 55% με καμπίνες, πήγαμε στο 60% – 65% και τώρα στο 80% – 85%. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως επίσης και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Αυτό που θέλω εγώ να επισημάνω είναι ότι προφανώς και σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συνεργασία με τα μέλη των πληρωμάτων, με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα, να φοράμε τις μάσκες τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Στους εξωτερικούς χώρους είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού. Δηλαδή, ελάχιστα άτομα στους εσωτερικούς χώρους και οι περισσότεροι στους εξωτερικούς χώρους ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτά τα φαινόμενα προφανώς και δεν θέλουμε να επαναληφθούν… Ως ένδειξη αυτοσεβασμού πρέπει να τηρούμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημόσια υγεία των επιβατών, των μελών των πληρωμάτων και των κατοίκων των νησιών”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσθεσε:
“Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα ούτε σε μέλος του πληρώματος, ούτε σε επιβάτη. Αυτό δεν μας εφησυχάζει για αυτό και οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο συστηματικοί, πιο εντατικοί προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Εκεί που υπάρχουν παραβάσεις προφανώς και επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση απλά θέλουμε να κρούσουμε το καμπανάκι του κινδύνου ότι πρέπει όλοι υποχρεωτικά να τηρούμε τα αυστηρά μέτρα… Παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσης το φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο και αν χρειαστεί”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.