, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Σταθάκης: Ιστορική συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας

Για «ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης κι Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς «επιλύει δύο πολύ μεγάλα προβλήματα που ταλάνιζαν επί χρόνια τις σχέσεις» των δύο πλευρών.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», εξήγησε ότι πλέον «διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας. Αίρεται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα του κλήρου και η Εκκλησία έχει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία. Ταυτόχρονα, διευθετείται το θέμα της αμφισβητούμενης περιουσίας της Εκκλησίας, για το οποίο υπάρχει μια διαρκής διαμάχη επί χρόνια». Για το μέρος της συμφωνίας που αφορά στην κρατική επιδότηση της μισθοδοσίας του κλήρου, σημείωσε ότι «η άρση της δημοσιοϋπαλληλικής σχέσης είναι τεράστιας σημασίας, παρά το γεγονός ότι το άμεσο «όφελός» της είναι περίπου το ίδιο».
Σε ερώτηση για τα χρέη της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι, όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, η επιχείρηση είχε υπερβολικό δανεισμό, πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, τον οποίο, στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, κατάφερε να απομειώσει κατά περίπου ένα δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, στις 30/6/2018, το δάνειο της ΔΕΗ ήταν 3,6 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 119,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30/6/2017. Κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων στηρίζοντας τη ΔΕΗ με ποσό ύψους ενός δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αποπλήρωσε τις οφειλές από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τεσσάρων ετών, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ ωφελήθηκε από τα έσοδα από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, καθώς κι από ένα μεγάλο συμβόλαιο με το οποίο όλο το δημόσιο είναι πελάτης της με μια μεγάλη έκπτωση. «Η ΔΕΗ πιέζεται στη λειτουργία της, διότι έχει αλλάξει εντελώς η αγορά ενέργειας. Είναι μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία η ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές και προσαρμογές» ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επιχείρηση. Για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 15 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός απάντησε: «Έχουμε αποκλείσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το θέμα που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορά αποκλειστικά τις τιμές των ρύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τελευταία, οι τιμές των ρύπων έπεσαν και, νομίζω, ότι δε θα έχουμε κάποιο θέμα».
Για τις ρυθμίσεις χρεών που έχουν καταναλωτές προς τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι πλέον έχει χαλαρώσει η πολύ αυστηρή πολιτική της ΔΕΗ κι έχει επανέλθει ένα σύστημα πιο ευνοϊκών ρυθμίσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχει λάβει η κυβέρνηση για τα φτωχά νοικοκυριά. «Υπενθυμίζω ότι ο καταναλωτής έχει ισχυρή προστασία με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο αλλάξαμε με στόχο να στηρίξουμε τα πολύ φτωχά νοικοκυριά. Το νέο ΚΟΤ παρέχει έκπτωση 30% σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ η έκπτωση αυξάνεται στο 70% σ’ αυτούς που είναι πολύ φτωχοί. Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα Ταμείο επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, με ποσό 10 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη το κράτος έχει αποπληρώσει το χρέος σε περίπου 2.400 οικογένειες οι οποίες έχουν ήδη επανασυνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος». Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει μείωση των δικαιούχων του ΚΟΤ. Όπως είπε, οι δικαιούχοι είναι 1.100.000, όλοι όσοι δηλαδή λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα, ενώ έχουν ενεργοποιήσει το νέο ΚΟΤ 650.000, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κάθε εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές θέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολύ σαφή θέση. Υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών κι όλη τη στρατηγική που χάραξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ή αμφισβήτηση επ’ αυτού. Πολύ καθαρή είναι, επίσης, η θέση των ΑΝΕΛ, η οποία λέει όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή και επικυρωθεί, δε θα στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι έτσι θα προχωρήσουμε» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.
πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.