, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δήμος Θεσσαλονίκης: Επιστολή των "6" για την αναδιάρθρωση υπηρεσιών

Επιστολή προς το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τη διαφαινόμενη, όπως τονίζουν πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, απέστειλαν οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι, Αβραμόπουλος Παναγιώτης , Αϊβάζογλου Μόνικα, Αρβανίτης Γεώργιος, Ζέρβας Κωνσταντίνος, Κουράκης Ανδρέας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν την απόσυρση της πρότασης και την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου με μία εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με τα τυχόν κενά που έχουν επισημάνει για τον Οργανισμό Υπηρεσίας οι Αντιδήμαρχοι και τα επιτελικά στελέχη της υπηρεσίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Περιήλθε σε γνώση μας το γεγονός ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Αποκομίσαμε, επίσης, τα κείμενα τα οποία αφορούν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και τη λεγόμενη Αιτιολογική Έκθεση με τίτλο «Πρόταση Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης» που  τη συνοδεύει.
Πληροφορούμαστε πως οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αποτελούν προϊόν μιας συλλογικής διεργασίας με τη συμμετοχή των έμπειρων επιτελικών στελεχών του Δήμου και ότι, τελικώς, η συγκεκριμένη πρόταση επιβλήθηκε από τον Δήμαρχο και το στενό του περιβάλλον.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, τρία μόλις χρόνια μετά τη θέσπιση του νέου (τότε) Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου -ο οποίος είχε εκπονηθεί το 2013- και πριν ακόμη εμπεδωθεί η εφαρμογή του και αποκρυσταλλωθεί η νέα δομή, ο δήμαρχος … «διαπίστωσε» την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Η «διαπίστωση» αυτή του δημάρχου αποτέλεσε –ουσιαστικά- ομολογία αποτυχίας μιας αναδιάρθρωσης η οποία είχε περιβληθεί με εγκωμιαστικά και θριαμβευτικά σχόλια και είχε προβληθεί ως πρότυπο (;) λειτουργίας ενός Δήμου.
Ας έρθουμε σε όσα συμβαίνουν τώρα:
Προωθείται τελικώς Σχέδιο Μερικής Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο, κατ’ ουσίαν, επιφέρει νέα προβλήματα και θα προκαλέσει περεταίρω δυσλειτουργίες στο διοικητικό μηχανισμό του Δήμου.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι, σε θεσμικό επίπεδο, είναι αδιανόητος ο παντελής παραμερισμός του Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου τα μέλη, μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουν καν το περιεχόμενο των επερχόμενων αλλαγών που περιγράφονται από έγγραφο με τον τίτλο «Έντεκα προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος ΟΕΥ του ΔΘ», το οποίο διακινείται από το Γραφείο Δημάρχου, υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μετά από τη μελέτη των κειμένων, ως γενικό σχόλιο θα λέγαμε ότι η Εισηγητική Έκθεση αποτελεί μνημείο σολοικισμού, νεολογισμών, ψευδοτεχνοκρατισμού, αυταρχισμού και, κυρίως, άγνοιας για τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του Δήμου.
Προς το παρόν αναφέρουμε συνοπτικά τρεις μόνο ενδεικτικές επισημάνσεις μας:
1. Δημιουργούνται αυτοτελή τμήματα και γραφεία τα οποία δυσχεραίνουν και υποβαθμίζουν το έργο ολόκληρων Διευθύνσεων, με χειρότερο εξάμβλωμα τη σύσταση «Γραφείου Δημοπράτησης Έργων και Τεχνικών Μελετών», στο πλαίσιο μίας νέας Διεύθυνσης με τίτλο «Διεύθυνση Προμηθειών και Δημοπράτησης Έργων». Εξοστρακίζεται δηλαδή ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου το οποίο διαθέτει εμπειρία, γνώση, προσόντα και θεσμική μνήμη.
2. Δημιουργείται στο Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου το …Οργουελικής εμπνεύσεως «Γραφείο Υπηρεσιακής Ακεραιότητας», προκειμένου να «αντιμετωπιστούν ζητήματα ηθικής ακεραιότητας». Το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου εξακολουθεί, παρόλα αυτά, να υπάγεται και να δίνει αναφορά αποκλειστικά στον Δήμαρχο, κατά παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας για τη διαφάνεια, την πρόληψη και την καταστολή της διαφθοράς. Αυτό, προφανώς, αποτελεί συνειδητή επιλογή, καθόσον, όπως επιτάσσουν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η ευθύνη των ελεγκτών πρέπει να ανήκει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της εκτελεστικής εξουσίας.
3. Δημιουργούνται νέες δομές, νέες Διευθύνσεις, νέα Αυτοτελή Τμήματα και …περίεργα Γραφεία που επιφέρουν περιπλοκές και σοβαρές δυσλειτουργίες. Και μόνο η ανάγνωση των προτεινόμενων τροποποιήσεων καταδεικνύει απόπειρα διαρρυθμίσεων προκειμένου να «μοιραστούν» ευθύνες και αρμοδιότητες και να ικανοποιηθούν υποχρεώσεις.
Δεν θα επεκταθούμε, επί του παρόντος, σε περισσότερες λεπτομέρειες και αναφορές για την οικονομία του χρόνου. Θα επανέλθουμε εφ´ όσον απαιτηθεί.
Ζητούμε την απόσυρση της πρότασης και την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου με μία εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με τα τυχόν κενά που έχουν επισημάνει για τον Οργανισμό Υπηρεσίας οι Αντιδήμαρχοι και τα επιτελικά στελέχη της υπηρεσίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Αβαρλής Γεώργιος
Αβραμόπουλος Παναγιώτης
Αϊβάζογλου Μόνικα
Αρβανίτης Γεώργιος
Ζέρβας Κωνσταντίνος
Κουράκης Ανδρέας”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.