, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη: Ο πρώτος φιλικός δήμος στην Ελλάδα για ασθενείς με άνοια

Της Έλενας Καραβασίλη

Με πολύ μικρό κόστος και μικρές παρεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές, ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, θα είναι ο πρώτος δήμος σε ολόκληρη τη χώρα που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Πανόραμα, ενημερωτική ημερίδα για τη δημιουργία πόλεων που θα είναι φιλικές για άτομα με άνοια.

Όπως δήλωσε στην Karfitsa η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, 15.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στη Θεσσαλονίκη. «Η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται μετά τα 65 έτη, με αποκορύφωμα τα 75, ενώ μετά τα 90, πάσχει ένας στους δύο. Υπάρχει κληρονομικότητα της νόσου, που το έχουμε λύσει σε ποσοστό 80% και γίνονται μελέτες για το υπόλοιπο 20%. Βρήκαμε περίπου 300 μεταλλάξεις για το 1-5% των ασθενών και το υπόλοιπο 95% οφείλεται σε συνδυασμό προδιαθεσικών γονιδίων και περιβάλλοντος. Αν δηλαδή ένας ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, χοληστερίνη, αν καπνίζει, αν δεν εκπαιδεύει το μυαλό του, όλοι αυτοί είναι προδιαθεσικοί παράγοντες που μαζί με τα προδιαθεσικά γονίδια, μπορεί να οδηγήσουν στην άνοια».

Παράλληλα τόνισε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών για τη συγκεκριμένη ασθένεια. «Εμείς από το 1994 προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε ομάδες ατόμων -όπως είναι για παράδειγμα οι ιερείς, οι αστυνομικές αρχές, το ΕΚΑΒ κ.τ.λ.. – για το πως πρέπει να  συμπεριφέρονται σε όσους πάσχουν από άνοια. Για παράδειγμα, έχει μπει άνθρωπος στο κρατητήριο γιατί έβαλε φωτιά να κάψει χόρτα και του ξέφυγε. Ο άνθρωπος αυτός έπαθε τέτοιο σοκ που δεν επανήλθε στο προηγούμενο επίπεδο. Σε περίπτωση που πάσχει από άνοια, δεν πρέπει να μπει στο κρατητήριο ή στη φυλακή, γιατί δε φέρει την ευθύνη των πράξεών του, θα πρέπει οι συγγενείς του να τον φροντίσουν».

Η κ. Τσολάκη μάλιστα σημείωσε πως: «χαίρομαι πάρα πολύ που ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιγνάτιου Καιτεζίδη, θα είναι ο πρώτος σε ολόκληρη την Ελλάδα, που θα εφαρμόσει μέτρα για μία πόλη φιλική προς τους ανθρώπους με άνοια. Θα κάνει αρχικά κάποιες τροποποιήσεις στο δημαρχείο και σ’ ένα πάρκο στην Πυλαία. Είναι η πρώτη φορά που θ’ αλλάξουμε το περιβάλλον γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή, θα υπάρχουν μεγάλες πινακίδες που θα δείχνουν που πρέπει να πάει ο ασθενής αν χρειάζεται κάποια υπηρεσία, ή να πάει τουαλέτα είτε να βρει την έξοδο. Με μεγάλες εικόνες λοιπόν, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό και μία τέτοια κίνηση δεν θα είναι μόνο προς όφελος των ασθενών με άνοια αλλά και όσων έχουν πρόβλημα στη νόηση, όπως είναι τα παιδιά με σύνδρομο Down».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καιτεζίδης επεσήμανε πως «Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία του δήμου μας καθώς θα δουλέψουμε μαζί, όχι μόνο στο επίπεδο της ενημέρωσης αλλά και στο κομμάτι του σχεδιασμού των πόλεων έτσι ώστε να είναι φιλικές προς τους συμπολίτες μας που πάσχουν από άνοια. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε καλές πρακτικές από πόλεις του εξωτερικού και να τις προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα. Όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος σήμανσης και καθοδήγησης, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην χάνονται και να μη νιώθουν άβολα στο γύρω περιβάλλον. Επίσης, θα δημιουργήσουμε ένα manual με τις βασικές οδηγίες που θα δοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες ώστε τα έργα που σχεδιάζονται σε κοινόχρηστους χώρους, να έχουν πρακτικά βοηθήματα για όσους πάσχουν από άνοια».

Η Κωνσταντίνα Ιακώβου είναι η αρχιτέκτονας που θα υλοποιήσει τα έργα, ενώ η μελέτη του συγκεκριμένου project, είναι στο πλαίσιο του διδακτορικού της. «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια- νόσο Alzheimer, στη χώρα μας διαπιστώνει  πως όσον αφορά σε χωρικές δομές, υπάρχουν ελλείψεις. Οι υπάρχουσες δομές φροντίδας ηλικιωμένων δεν διαθέτουν εξειδικευμένη φροντίδα για ασθενείς με ΝΑ, παρά μόνο σε κάποια ιδιωτικά γηροκομεία. Δεν γίνεται αναφορά για προσαρμογή δημόσιων κτιρίων και χώρων (πχ πάρκα, πλατείες) ώστε να είναι προσβάσιμες και προσπελάσιμες από ασθενείς με άνοια.  Η έλλειψη αυτή αποτέλεσε και ένα από τα εναύσματα για την έρευνά μου. Με τη μελέτη βέλτιστων πρακτικών προερχόμενες σε ένα μεγάλο βαθμό από παραδείγματα του εξωτερικού, θα γίνουν προτάσεις για επανασχεδιασμό υφιστάμενων κτιριακών μονάδων και δημόσιων χώρων. Στόχος είναι η δημιουργία στοχευμένων παρεμβάσεων με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος», καταλήγει η κ. Ιακώβου.

Πάρκο για ασθενείς με άνοια, Apt Studios (πηγή εικόνας)

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.