, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν φταίει ο κορoνοϊός για την ύφεση σύμφωνα με τον Τσίπρα

Τελικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα η ύφεση που καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάρτιο έχει έναν υπεύθυνο και αυτός δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, με δημάρχους των Δωδεκανήσων στη Ρόδο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, λέγοντας ότι διαπιστώθηκε πως η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση πριν από την πανδημία. «Η χώρα συνάντησε την ύφεση πριν την συναντήσει ο κορωνοιός, διότι είχαμε 0,9% ύφεση το πρώτο τρίμηνο, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως η ελληνική οικονομία τον Ιούλιο του 2019 «έτρεχε» με 2,8 ανάπτυξη και φτάσαμε στο τέλος του Μάρτη να καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης 0,9%. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από το μέσα του Μήνα είχε ξεκινήσει να ενεργοποιήται από την κυβέρνηση το Lockdow το οποίο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου είχε κλείσει σχεδόν ολόκληρη την οικονομική δραστηριότητα κάτι το οποίο είναι λογικό να επιφέρει ένα κύμα ύφεσης.
Σε ό, τι έχει να κάνει με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέδειξε καθυστερημένη ανταπόκριση με μέτρα που αφορούν κυρίως επιδότηση της αναστολής εργασίας και όχι της εργασίας, κάτι που θα μας οδηγήσει σε μία εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι «ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση των επιπτώσεων του κορωνοιού απ’ ότι οι άλλες περιοχές της χώρας. Ιδίως νησιά που έχουν μονοκαλλιέργεια τουριστική, όπως είναι η Ρόδος. Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη φωνή να διεκδικήσουμε στήριξη στις τοπικές σας κοινωνίες».
Ακόμα τόνισε πως αν συνεχιστεί έτσι τον Σεπτέμβρη η συζήτηση δεν θα είναι για την στήριξη των επιχειρήσεων και την εργασία, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη των ανθρώπων που δεν θα έχουν να επιβιώσουν. «Έχω μία αγωνία για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα του τουρισμού σε σχέση με την υγειονομική κρίση», είπε και αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των νησιών από την κυβέρνηση σε πολύ επικίνδυνα, λιγότερο επικίνδυνα και λίγο επικίνδυνα νησιά. Όπως το ίδιο έγινε και για τις χώρες προέλευσης τουριστών.
Τσίπρας: Δεν αξιοποιείται ο χρόνος που κερδίσαμε
Κάνοντας λόγο για το σύστημα υγείας σημείωσε πως ο χρόνος που κερδίσαμε ως πολιτεία από την επιμονή και την υπομονή των πολιτών, που με την καραντίνα ανέστειλαν την εξάπλωση του ιού και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα, «δεν βλέπω να αξιοποιείται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και ιδιαίτερα στα νησιά μας».
Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω του μαξιλαριού έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα χωρίς να αυξήσει το χρέος, κάτι που δεν έχει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Πορτογαλία. Δεδομένης της πρότασης της ΕΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιολογία στο να μην υπάρξει το επόμενο διάστημα αλλαγή πορείας, διότι μέχρι τώρα τα μέτρα είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα το παιχνίδι των αριθμών της κυβέρνησης, που δίνει 8 και δηλώνει ότι δίνει 24 δις. ευρώ.
Μιλώντας για το υπουργείο Τουρισμού είπε ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, αφού ο τουρισμός είναι το 20% της χώρας και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει πτώση στο ΑΕΠ πάνω από 10%.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.