, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής

Το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καταβληθεί στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η κυβέρνηση εξετάζει μικρές αλλαγές στα κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και να επωφεληθούν από το κρατικό δάνειο, το οποίο εκτός από τη μακρά περίοδο χάριτος (18 μήνες) μέχρι να ξεκινήσει η αποπληρωμή του, προβλέπει και επιτόκιο κάτω από 1%. Στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εντάχθηκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις, ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για τη δεύτερη φάση κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό.
Στην επέκταση του κρατικού δανεισμού θα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή μπορούν να λάβουν και πρόσθετο ποσό εφόσον από τα στοιχεία Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ζημία που απαιτεί την παρέμβαση του κράτους. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία εξατομικευμένης μερίδας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με βάση τα στοιχεία 3μηνών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Kαθημερινή”. Επίσης θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμεία Εγγυοδοσίας κλπ) ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να τροποποιηθούν και τα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου , συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.
2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
3.Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
Και στη δεύτερη φάση η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική .Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολο του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορονοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η δήλωση του Σκυλακάκη για τον νέο δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής στην εφημερίδα “Έθνος”
Όσον αφορά στο τι διαφοροποιείται ο νέος δεύτερος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης τονίζει στην εφημερίδα ” Έθνος” πως “η βασική αλλαγή στην επιστρεπτέα προκαταβολή είναι η διεύρυνση τόσο των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που καλύπτονται (για παράδειγμα, ατομικές επιχειρήσεις με αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα που δεν έχουν με εργαζόμενο αλλά χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητα τους) όσο και των μηνών που θα αφορά ο αλγόριθμος που θα εφαρμόσουν αφού τώρα θα αφορά τον τζίρο Μαρτίου, Απριλίου αθροιστικά. Με το δεδομένο αυτό οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου για να μπορούν οι επιχειρήσεις να μας ενημερώσουν και για τον τζίρο του Μαΐου και θα γίνουν πάλι σε δύο κύκλους. Στον πρώτο θα γίνει η εκδήλωση του ενδιαφέροντος και στον δεύτερο θα βγουν τα μέγιστα ποσά και οι τελικοί όροι της επιστρεπτέας και θα κληθούν οι επιχειρήσεις για να συμφωνήσουν με τους όρους και το ποσό που επιθυμούν να λάβουν.Το πιο σημαντικό όμως θα είναι ότι οι δύο φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ως μία. Έτσι όσοι τυχόν έχασαν την ευκαιρία ( ή δεν είχαν τόση μείωση τζίρου τον Μάρτιο για να περιληφθούν στην πρώτη φάση) να μην αδικηθούν όταν θα μπουν στη δεύτερη δάση στη “μοιρασιά” που θα γίνει .Σε ότι αφορά επόμενες φάσεις δεν υπάρχει με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα , τέτοιος σχεδιασμός.
Με πληροφορίες από τις εφημερίδες”Καθημερινή”και “‘Eθνος”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.