, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημοσκόπηση της Karfitsa: Αμφίρροπη η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Σκληρή εξελίσσεται η μάχη ανάμεσα σε τέσσερις «μονομάχους» για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Οι Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός, Κώστας Ζέρβας και Κατερίνα Νοτοπούλου μπαίνουν στην τελευταία βδομάδα πριν να ανοίξουν οι κάλπες, σύμφωνα με την έρευνα της OPINION POLL για την «Karfitsa», έχοντας αφήσει πίσω όλους τους άλλους διεκδικητές.
Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ*
Έχοντας ενισχύσει τις δυνάμεις τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα πριν δύο βδομάδες, δείχνουν να είναι οι τέσσερις που θα διεκδικήσουν τις δύο θέσεις για τον δεύτερο γύρο. Προηγείται ο Νίκος Ταχιάος με 17,3% και ακολουθούν οι Γιώργος Ορφανός με 14.7%, Κώστας Ζέρβας με 13.6% και η Κατερίνα Νοτοπούλου με 11.7%. Αν δε, αφαιρεθούν τα λευκά, άκυρα και η αποχή, τα ποσοστά γίνονται 18%, 15.3%, 14.2% και 12.2% αντίστοιχα.
Η μάχη αναμένεται αμφίρροπη στις λίγες μέρες που απομένουν πια και σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ποιοι θα εισπράξουν, θα πείσουν μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με το προφίλ των αναποφάσιστων, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη ταλάντευση αφού το 75% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες. Επίσης συγκεντρώνονται κατά 37.2% ( πάντα των αναποφάσιστων ) στο 1ο Διαμέρισμα και κατά 30.2% στο 5ο. Σημειώνεται δε ότι από αυτούς, το 27.1% ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και το 22.5% ψηφοφόροι της Ν.Δ.
Ιδιαίτερη αξία έχει και το ποσοστό των ψηφοφόρων που απάντησαν ότι θα ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια το οποίο ανέρχεται στο 70% (επτά στους δέκα).
Όσο αμφίρροπη εξελίσσεται η μάχη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί εμφανίζονται καταλυτικοί υπέρ της Ν.Δ. Η Ν.Δ συγκεντρώνει το 29.8% των προτιμήσεων έναντι 14.4% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να καταλαμβάνει την 3η θέση με  5.7%, ενώ ο ένας στους τέσσερις δηλώνει αναποφάσιστος. Αν δε, γίνει αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η Ν.Δ. φτάνει το 31.8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 15.3%, το ΚΙΝΑΛ 6% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 27.5%.
* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

Η ταυτότητα των αναποφάσιστων

Η ταυτότητα των αναποφάσιστων

Η ταυτότητα των αναποφάσιστων

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.