, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Ποιοι θα απέχουν από τη διά περιφοράς συνεδρίαση για ΔΕΘ και ΟΑΣΘ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει  η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, δια περιφοράς, του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για την ανάπλαση της ΔΕΘ και την απόκτηση 50 λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ με τη χρηματοδότηση του κεντρικού δήμου.
Με ανακοινώσεις τους σήμερα
Οι παρατάξεις “Μένουμε Θεσσαλονίκη” και “Η Πόλη Ανάποδα”, με ανοίνωση τους γνωστοποιήσαν ότι θα απέχουν από την συνεδρίαση, ασκόντωας σκληρή κριτική κατά της διοίκησης και του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Ζέρβα.
“Όχι στην υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης”, αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” και προσθέτει ότι “όταν τοποθετούμαστε στο δημοτικό συμβούλιο δεν συνομιλεί απλά η διοίκηση με την αντιπολίτευση, αλλά λογοδοτούμε όλοι ενώπιον της πόλης που μας εξέλεξε”.
“Η Πόλη Ανάποδα” κάνει λόγο για “αντιδημοκρατικό κατήφορο της διοίκησης Ζέρβα”.
Επίσης, και “Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον” του Γιώργου Ορφανού και “Θεσσαλονίκη Μαζί” της Κατερίνας Νοτοπούλου, ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν.
 
Η ανακοίνωση της παράταξης “Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον” αναφέρει:
“Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης απεχθάνεται το ζωντανό διάλογο και κινείται συνήθως σε διαδικασία «χαμηλής έντασης».
Απεχθάνεται το δημοκρατικό διάλογο, τα επιχειρήματα, τις αντιρρήσεις, την πληροφόρηση των πολιτών και βολεύεται σε γενικότητες ή ακόμα καλύτερα στην απουσία συζητήσεων, για να περάσει καυτά θέματα της πόλης. Δεν την ενοχλεί η απουσία των αντιπροσώπων του λαού, η μη ακρόαση των φορέων της πόλης, η αρνητική κοινή γνώμη αρκεί να περάσουν ανώδυνα τα θέματα.
Σήμερα 5/8/2020 ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έχει συγκαλέσει «υπερεπείγον» δημοτικό συμβούλιο με 2 θέματα «διά περιφοράς». Δύο θέματα, ιδιαιτέρως σοβαρά για την εξέλιξη και λειτουργία της πόλης μας, όπως:
1. Γνωμοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επί ενστάσεων κατά του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) και Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
2. Έγκριση όρων σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου.
Είναι προφανής η σοβαρότητα των θεμάτων για την τωρινή, αλλά και μελλοντική ζωή της πόλης μας και το λιγότερο που θα απαιτείτο θα ήταν μια συνεδρίαση διά ζώσης με παρουσία των ενδιαφερομένων θεσμών και συλλόγων και σαφώς των ενισταμένων στη διαδικασία του πρώτου θέματος του χωρικού σχεδίου της ΔΕΘ.
Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδεοντολογική τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, πρακτική που ακολουθεί συνειδητά η διοίκηση μειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εισάγει σοβαρά θέματα της πόλης, ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει διακόψει τις συνεδριάσεις του μέχρι 25/8/2020 λόγω θέρους, με κατεπείγουσα διαδικασία και ψηφοφορία «διά περιφοράς». Μας θέλει όλους απόντες από τα θέματα της πόλης, το δε δικό της ενδιαφέρον είναι επιδερμικό.
Κρίμα για μια διοίκηση μόλις ενός έτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης, υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη μας.
Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπκής επικύρωσης αποφάσεων, σεβόμενοι το λαό της Θεσσαλονίκης, και θα απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση (5/8/2020) «διά περιφοράς» του δημοτικού συμβουλίου”.
Η ανακοίνωση της “Θεσσαλονίκη Μαζί” αναφέρει:
“Η αντιδημοκρατική διολίσθηση στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει τέλος.
Είναι εμμονή της Διοίκησης του Δήμου, και του Δημάρχου προσωπικά, να μην επιδιώκουν τη συναίνεση και το διάλογο, αλλά την τακτική της αριθμητικής υπεροχής. Ο στόχος είναι προφανής. Να δείξουν ότι καθετί που προχωράει σ’ αυτή την πόλη οφείλεται σ’ αυτούς και καθετί που μένει πίσω οφείλεται στους άλλους.
Κύριε Ζέρβα, καταφέρατε -μέσα σε λίγες ώρες-να κάνετε αντικείμενο διχασμού ένα έργο που θα έδινε πνοή στην πόλη και η πόλη θα το αγκάλιαζε.
Κάνετε αβίαστα λάθη. Θα βρείτε μπροστά σας το διχασμό. Εκεί οδηγεί ο «ξερολισμός».
Η Θεσσαλονίκη κ. Ζέρβα είναι μία. Δεν υπάρχει η δική σας και η δική μας. Αν εσείς επιλέγετε να είστε Δήμαρχος ορισμένων Θεσσαλονικέων, είναι δικαίωμά σας. Εμείς θα επιμείνουμε στην προάσπιση του συλλογικού συμφέροντος και της Δημοκρατίας.
Ίσως αυτές οι διαπιστώσεις να μην λένε τίποτε στο «εγώ» σας. Ωστόσο, να γνωρίζετε πως Δήμαρχος χωρίς Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε ούτε να μας ακούτε κ. Ζέρβα ,εφόσον, ευτυχώς για σας ,ο κορονοϊός σας απάλλαξε από το να μας βλέπετε. Δεν αντέχετε στο διάλογο, δεν αντέχετε το διάλογο.
Νομίζετε ότι ψηφίζοντας δύο αποφάσεις ,ξεμπερδεύετε και «πουλάτε εκδούλευση» στον κ. Μητσοτάκη εν όψει ΔΕΘ.
Νομίζετε… Οι αποφάσεις για την ΔΕΘ και τον ΟΑΣΘ θα στοιχειώνουν την Διοίκησή σας. Θα φροντίσουμε γι΄ αυτό οι «φιμωμένοι». Θα φροντίσει ο λαός της πόλης.
Διεκδικείτε με επιτυχία τον τίτλο του πιο αυταρχικού και αντιδημοκρατικού Δημάρχου που πέρασε ποτέ.
Για εμάς, η Συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2020 δεν έγινε ποτέ και οι αποφάσεις της είναι άκυρες”.
Υπενθυμίζεται πως τέσσερις ακόμα δημοτικές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει πως θα απέχουν από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση δια περιφοράς.
Κοινός παρονομαστής των αντιδράσεων στις τάξεις των παρατάξεων είναι ο χαρακτήρας “κατεπείγοντος” της σημερινής συνεδρίασης αλλά και το ότι θα γίνει δια περιφοράς, χωρίς δηλαδή τοποθετήσεις.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.