, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημόσιες εκτάσεις για γεωθερμία και φωτοβολταϊκά σε Ξάνθη και Δράμα

Με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης έχει σκοπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημιουργηθούν παραγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου αλλά  και την ενίσχυση της απασχόλησης, αφού αναμένονται 300 θέσεις εργασίας.
Οι επενδύσεις θα γίνουν στους τομείς της γεωθερμίας και των φωτοβολταϊκών. Οι εκτάσεις οι οποίες θα δημοπρατηθούν και θα αξιοποιηθούν  βρίσκονται στους νομούς Ξάνθης και Δράμας.
Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη μακροχρόνια εκμίσθωση δημόσιων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και συγκεκριμένα για επενδύσεις στη γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά  άνω των 3 εκατ. ευρώ προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον πρόσφατο Νόμο 4061.
Ο νόμος προβλέπει την εκμίσθωση τεσσάρων μεγάλων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων επιφάνειας 2.160 στρεμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκονται στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι  εκτάσεις κατόπιν δημοπράτησης θα εκμισθωθούν με ετήσιο μίσθωμα (περίπου 4000 Ευρώ στη γεωθερμία) για 25 έτη για επενδυτικούς σκοπούς. Στόχος η δημιουργία παραγωγικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου στις περιοχές αυτές και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Στη διαδικασία της δημοπράτησης για το τίμημα της ετήσιας εκμίσθωσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον επενδυτές, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ. Από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.
Στις τρεις εκτάσεις του νομού Ξάνθης θα γίνουν επενδύσεις στη γεωθερμία/θερμοκήπια, ενώ σε μία στο νομό Δράμας στα φωτοβολταϊκά.
Το σύνολο των γεωθερμικών πεδίων αφορούν σε εκτάσεις στο Εράσμιο και στον οικισμό Ποταμιά του νομού Ξάνθης, περιοχές γνωστές για την ύπαρξη ζεστού νερού σε θερμοκρασίες περίπου 70 βαθμών, ικανές να μετατρέπουν τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική.  Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία θα αξιοποιείται για να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, ενώ θα αξιοποιείται παράλληλα για τόσο για την άρδευση όσο και για την πρώιμη ωρίμανση των καλλιεργούμενων προϊόντων.  Οι θερμοκηπιακές αυτές μονάδες θα παράγουν κηπευτικά (τομάτες, αγγούρια, φράουλες, μελιτζάνες, πιπεριές) υψηλής ποιότητας με στόχο όχι μόνο τη διακίνησή τους στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως τις εξαγωγές.
Η τέταρτη επένδυση αφορά στην ανάπτυξη μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 1.524 στρεμμάτων στην κωμόπολη Προσοτσάνη του Νομού Δράμας.
Πηγή : econews.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.