, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διήμερο για τα δικαιώματα των παιδιών

Στα παιδιά που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης είναι αφιερωμένες η 18η και η 20η Νοεμβρίου, που έχουν οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών και Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αντίστοιχα.
Βασικό κριτήριο για το βαθμό συνοχής μιας κοινωνίας είναι το πώς υπερασπίζεται τα πλέον ευάλωτα μέλη της από κάθε μορφής βία. Γι αυτό και η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού επιτάσσει στα κράτη – μέλη που τη συνυπογράφουν ότι θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την  πληροφορία, την έκφραση γνώμης, καθώς και την προστασία τους από τις διακρίσεις και το ρατσισμό.
Η προστασία των παιδιών απ’ όλες τις μορφές της βίας -με βάση τις αρχές της σύμβασης του ΟΗΕ- προϋποθέτει την τοποθέτηση τους στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου συστήματος ολιστικής προσέγγισης, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά στο βαθμό που συμπράττουν η οικογένεια, η εκπαιδευτική κοινότητα, ο κοινωνικός περίγυρος, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, καθώς και το σύστημα πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης.
Τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Περισσότεροι από 7.500 (ανήλικοι) έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες δέχονται τη φροντίδα των υπηρεσιών της ΑΡΣΙΣ σε όλη την Ελλάδα, όπως:
 

  • Τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων προσφέρουν ψυχοκοινωνικές, εκπαιδευτικές και νομικές υπηρεσίες ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του παιδιού.
  • Η Υπηρεσία προστασίας ανηλίκων αιτούντων άσυλο συμπαραστέκεται υλικά, νομικά και ψυχολογικά σε παιδιά που εντοπίζονται στα σημεία πρώτης εισόδου και σε κέντρα προστατευτικής φύλαξης ασυνόδευτων ή έχουν υποστεί κακοποίηση, ή έχουν πέσει θύματα εμπορίας και ομηρίας.
  • Οι ομάδες της Κινητής Μονάδας Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) φροντίζουν για τον εντοπισμό και την επιτόπια κοινωνική έρευνα ανηλίκων που ζουν κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες στο δρόμο.
  • Ο Ξενώνας Βραχείας Φιλοξενίας Ανηλίκων «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στεγάζει παιδιά κι εφήβους θύματα παραμέλησης , κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης.
  • Προστατευτικοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας (Safe Zones) εντός των χώρων υποδοχής προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών. Καλύπτονται βασικές ανάγκες των ανήλικων για ασφάλεια, στέγη, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνικής και νομική υποστήριξη.
  • Ξενώνες επείγουσας φιλοξενίας, όπου προσφέρεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.
  • Ξενώνες μόνιμης φιλοξενίας στους οποίους παρέχονται συνθήκες ασφάλειας με προοπτική την ομαλή ένταξη των παιδιών στην ελληνική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.