, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διαδηλώσεις με ανοιχτούς δρόμους! Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που έχει στόχο να αποφεύγονται τα «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από διαδηλώσεις που έχουν μικρή συμμετοχή, αλλά και να θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε συγκεντρώσεις παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, οι πορείες που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.
Επίσης θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.