, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διαλύεται σωματείο που υποστήριζε ότι στις Σέρρες μιλούν… σλαβικά

«Χαστούκι» στις όποιες προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου Σερρών που έκανε δεκτή την αίτηση ανακοπής λειτουργίας του εισαγγελέα, διαλύοντας το σωματείο «αδελφότητα ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος». Το συγκεκριμένο σωματείο που έχει έδρα την Ηράκλεια Σερρών καταγγέλθηκε πως υποστήριζε ότι η γλώσσα των ντόπιων Σερραίων είναι η… σλαβική, σε περιοδικό έκανε λόγο για «μακεδονικά» που μιλούν οι κάτοικοι, εκμεταλλευόμενο τη γνώση των βουλγαρικών από ορισμένους ηλικιωμένους σε κάποια χωριά κοντά στα σύνορα.
Πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη που έγινε στο Πρωτοδικείο άσκησε η πανελλήνια ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων και ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε τη διάλυση του σωματείου με το σκεπτικό ότι επιδιώκει άλλους σκοπούς απ’ αυτούς που αναφέρονται στο καταστατικό του και προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, ενώ με αναφορές περί «μακεδονικής» γλώσσας επιδιώκει να προκαλέσει ζήτημα με ψευδείς αναφορές. Το δικαστήριο δέχτηκε με απόφασή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου την αίτηση ανακοπής. Εντύπωση είχαν προκαλέσει οι αναφορές δύο μαρτύρων από την  πλευρά του σωματείου που επιχειρούσαν να πείσουν ότι στις Σέρρες μιλούν… σλαβικά. Άλλωστε στο περιοδικό του ίδιου σωματείου ηρωοποιούνταν βούλγαροι κομιτατζήδες παρά τις σφαγές που έκαναν εναντίον του ελληνικού πληθυσμού.
Κ.Κ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.