, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής στο ΑΠΘ

Το «2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 9 και αύριο Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία».

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη. Επιπλέον, όπως γίνεται φανερό από τον υπότιτλο, το Συνέδριο είναι αφιερωμένο τόσο στην ελληνική όσο και στη βαλκανική ετυμολογία. Στο «1ο Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας» η βαλκανική ετυμολογία κάλυπτε κυρίως τη βαλκανική διάσταση ελληνικών λέξεων. Στο 2ο Συνέδριο η βαλκανική ετυμολογία αντιπροσωπεύεται ισότιμα με την ελληνική, εξετάζεται ως ξεχωριστή μονάδα και ως αυτοτελές πλαίσιο ετυμολογικής ανάλυσης των λέξεων, και της αφιερώνεται ολόκληρη η δεύτερη μέρα του συνεδρίου.
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ερευνητές με διακεκριμένη προσφορά στον χώρο της ετυμολογίας της ελληνικής και των βαλκανικών γλωσσών. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Jasmina Grković-Major (Πανεπιστήμιο του Novi Sad & Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, Σερβία) και Thede Kahl (Πανεπιστήμιο της Jena, Γερμανία).
Το δικαίωμα συμμετοχής έχει οριστεί στα 30€ (για φοιτητές και φοιτήτριες 10€). Το ποσό αυτό καταβάλλεται την ημέρα της εγγραφής στη διημερίδα. Κατά τη λήξη της διημερίδας θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, γραφείο 418, τηλ. 2310.997128, e-mail: [email protected]).
Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαναστασίου, τηλ. 6937 231493.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.