, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Διεθνή ΜΜΕ για Συμφωνία των Πρεσπών: Έρχονται δύσκολες ώρες για τον Τσίπρα

Εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένα ιστορικό βήμα από την πλευρά των Σκοπίων, στον δρόμο προς την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα βάλει ένα τέλος στην πολύχρονη διαμάχη με την Ελλάδα. Αρκετά επισημαίνουν τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν αναφορά στο δύσκολο καθήκον του Αλέξη Τσίπρα για την επικύρωση της Συμφωνίας και τη ρήξη του με τον Πάνο Καμμένο.

«Η ΠΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία με την Ελλάδα που στήριζαν οι ΗΠΑ για την αλλαγή της ονομασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. ΗΠΑ, Γερμανία και αρχές της ΕΕ πίεσαν σκληρά προκειμένου Ελλάδα και “Μακεδονία” να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό όνομα και προκειμένου η Αθήνα να άρει το βέτο για τις συζητήσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ, ως μέρος της στρατηγικής της δύσης για τη σταθεροποίηση της βαλκανικής περιοχής», αναφέρει η Wall Street Journal.

«Ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί να φέρει τη Συμφωνία για κοινοβουλευτική έγκριση μέσα σε 10 ημέρες από την επικύρωσή της στη “Μακεδονία”. Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος για εβδομάδες απειλεί να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν η συμφωνία πάει στη βουλή. Ομως, κάποιοι βουλευτές του έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. Η Συμφωνία αναμένεται να περάσει στην Ελλάδα, χάρις και στη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει οργισμένα αποκηρύξει τη Συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αν ο κ. Καμμένος πείσει αρκετούς από τους βουλευτές του να αποσυρθούν από τον συνασπισμό, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν τον Μάιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια έχει επιτεθεί στη συμφωνία, αξιωματούχοι του κόμματος σε κατ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι θα ήταν ανακουφισμένος αν περνούσε. Διαφορετικά, λένε, ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα ήταν στην αμήχανη θέση είτε να πρέπει να κάνει πίσω, θυμώνοντας τη βάση του κόμματος, ή να βουλιάξει τη συμφωνία, προκαλώντας τον θυμό των ΗΠΑ και της Ευρώπης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά τους, οι New York Times σημειώνουν ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία, κάτι που πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου πόσο βαθιά διχαστικό παραμένει το θέμα στη χώρα».

«Σε μία περίοδο που η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η ψηφοφορία της παρασκευής αντιμετωπίστηκε ως σπάνια καλά νέα και θρίαμβος της επιμελούς διπλωματίας. Ομως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία στα Σκόπια, φαινόταν πως μεγαλώνει η ρήξη για το θέμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνου Καμμένο. Ο κ. Καμμένος έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μία κίνηση που θα μπορούσε να υποχρεώσει σε πρόωρες εκλογές. Παρότι εκφράζεται ολοένα και περισσότερο, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του. Αν ο κ. Καμμένος έφευγε, θα αποχωρούσε από τη θέση του υπουργού Αμυνας χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορούσε να εμποδίσει να προχωρήσει η αλλαγή της ονομασίας», συνεχίζει το δημοσίευμα, θυμίζοντας όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open, όταν δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης αν ο εταίρος του αποχωρήσει.

Παράλληλα όμως, οι ΝYT επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, η Ρωσία, που αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για να υποκινήσει τα πάθη για το ζήτημα στην Ελλάδα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Ακόμη και χωρίς εξωτερική παρέμβαση, το θέμα μπορεί να βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες, όπως έχει γίνει σε κάθε σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς τη λύση», σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι Financial Times από την άλλη σημειώνουν ότι «Οι φόβοι ότι ο Πάνος Καμμένος θα αποσυρθεί από τον συνασπισμό ρίχνοντας την κυβέρνηση για το μακεδονικό “ξεθώρισαν” την Παρασκευή, όταν διάφοροι βουλευτές του, υφυπουργοί, εξέφρασαν απροθυμία να παραιτηθούν. Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει παραιτηθεί και σε tweet έγραψε “Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά”».

Και το Associated Press κάνει αναφορά στην ψηφοφορία που απαιτείται στην ελληνική Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μια ζόρικη αποστολή για τον Αλέξη Τσίπρα που αντιμετωπίζει ισχυρή διαφωνία από τον κυβερνητικό εταίρο του», σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τέλος το Bloomberg, σημειώνοντας το τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού στον Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας «αντιμετωπίζει δύσκολο καθήκον για να ξεπεράσει τους εθνικιστές εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εχουν απειλήσει να φύγουν από την κυβέρνηση αν καταφέρει να περάσει από την πλευρά του τη Συμφωνία».

«Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση, ακόμη πιο σημαντική σε μια εποχή που υπάρχει αβεβαιότητα στις δημοκρατίες της Δύσης, στο μέλλον της Ευρώπης και στον ρόλο των ΗΠΑ», σχολίασε ο Ντάμιαν Γουίλσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, κάνοντας αναφορά στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. «Ο Τσίπρας έχει πάρει ήδη τις δύσκολες αποφάσεις κάνοντας τη Συμφωνία, οπότε έχει κάθε κίνητρο να την ολοκληρώσει», συμπλήρωσε.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.