, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Διευκρινήσεις από το Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων» για τα 60 κρούσματα

Ασυμπτωματικά και στην πλειοψηφία τους πλέον μη ενεργά είναι τα 60 κρούσματα Covid-19, που έχουν εντοπιστεί σε ελέγχους του ΕΟΔΥ από τις 3-21 Νοεμβρίου στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων “Ο Άγιος Παντελεήμων” στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνολικά ο “Άγιος Παντελεήμων” φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους και απασχολεί σχεδόν 200 εργαζόμενους.
Από τα 60 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αλλεπάλληλους και συνεχείς ελέγχους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι και συνεχίζονται αδιάκοπα και συστηματικά, τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή αυτά που δύνανται να μεταδίδουν τον ιό, είναι τα τελευταία 24.
Από τα 60 κρούσματα έχουν ήδη καταστεί αρνητικά, έπειτα από τα σχετικά τεστ, τα 16 και αναμένονται νέα αποτελέσματα από τεστ στις 28 Νοεμβρίου, οπότε και τα αρνητικά θα αυξηθούν.
Παράλληλα, 26 εργαζόμενοι του “Άγιου Παντελεήμονα” βρίσκονται εκτός υπηρεσίας λόγω συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος.
Τα δύο κύματα κρουσμάτων ουσιαστικά προκύπτουν το μεν πρώτο από τις 2 Νοεμβρίου και μετά όταν εντοπίζεται η πρώτη θετική εργαζόμενη και από τις 14 Νοεμβρίου και έπειτα όταν και εντοπίζεται και δεύτερη θετική εργαζόμενη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες συμπληρώθηκε η παρέλευση 14 ημερών από την εύρεση των πρώτων κρουσμάτων και στις 28 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καραντίνα της πλειοψηφίας των νοσούντων.
Αναφορικά με το τραγικό συμβάν του αδόκητου χαμού της 46χρονης εργαζόμενης στον “Άγιο Παντελεήμονα” απαιτείται να αναφερθούν τα ακόλουθα στοιχεία:
-Στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος στον “Άγιο Παντελεήμων” σε όλους τους εργαζόμενους και ήταν όλοι αρνητικοί. Η 46χρονη, που είχε υποκείμενα νοσήματα, έλαβε άδεια (ρεπό), αλλά στις 4 Νοεμβρίου ενημέρωσε την υπηρεσία ότι είναι εμπύρετη και από τότε δεν επέστρεψε στην εργασία της. Τις επόμενες ημέρες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και αφού επιδεινώθηκε η κατάσταση της στις 22 Νοεμβρίου δυστυχώς κατέληξε. Η διοίκηση και προσωπικά η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Βίκη Νάκου, ενημερωνόταν καθημερινά για την πορεία της υγείας της 46χρονης και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους οικείους της.
Μέτρα Προστασίας
Για την πορεία της διαχείρισης της κατάστασης στον “Άγιο Παντελεήμων”, καθώς και σε όλες τις δομές και παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) σημειώνονται τα παρακάτω:
To ΚΚΠΚΜ έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα και μάλιστα επαυξημένα και ενισχυμένα με πρωτοβουλία της Προέδρου του, κας. Βίκης Νάκου, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.
Τα μέτρα αυτά είναι δεκάδες και εκτείνονται από την απαγόρευση επισκεπτηρίου και την καθημερινή θερμομέτρηση όλων όσων κινούνται σε παραρτήματα και δομές μέχρι την καθημερινή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από όλους τους εργαζόμενους για την ιχνηλάτηση τυχόν επαφών τους, που μπορεί να αποτελούν θετικά κρούσματα.
Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν προληπτικούς ελέγχους, ολοκλήρωση βαρδιών με γάντια, προσωπίδα, μάσκα, σκουφάκι, ποδονάρια, ποδιά μιας χρήσεως και χειρουργικές στολές, ενώ το ΚΚΠΚΜ έχει προμηθευτεί και ειδικές στολές COVID. Το ΚΚΠΚΜ είναι το μόνο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο ανά 14 ημέρες με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, πραγματοποιεί μαζικά τεστ σε όλους τους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους.
Ωστόσο, ο ιός κατάφερε να περάσει στην δομή με δεδομένη την ιδιωτική ζωή και τις επαφές των εργαζόμενων, αλλά και το επιβαρυμένο φορτίο της Θεσσαλονίκης με τα εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως τα περισσότερα κρούσματα στον “Άγιο Παντελεήμονα” είναι ασυμπτωματικά, έχουν παρέλθει οι 14 ημέρες καραντίνας τους και ξεκινά η αρνητικοποίησή τους. Κάποιες περιπτώσεις με πιο ανησυχητικά υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε νοσοκομεία της πόλης για παρακολούθηση της υγείας τους και έχουμε ήδη και τα πρώτα εξιτήρια. Τέλος, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί αναρρώνουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στον “Άγιο Παντελεήμων”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.