, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΔΝΤ: Βλέπει επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2020

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης για φέτος και το 2021 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αν καi με οριακά βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, εν μέσω προκλήσεων στο παγκόσμιο εμπόριο και κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή.
Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται στο 3% το 2019 -το χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008- και κατά 0,3 της μονάδας πιο κάτω έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές(World Economic Outlook). Για το 2020 προβλέπει επιτάχυνση στο 3,3% και επιτάχυνση στο 3,4% για το 2021, υποβαθμίζοντας κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας την πρόβλεψη για φέτος και κατά 0,2 για το 2021 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου.
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από μία τριετία που η παγκόσμια οικονομία ανεβάζει ταχύτητητα, γεγονός που αντικατοπτρίζει εν μέρει βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, με τις προοπτικές αρκετών χωρών αβέβαιες, τις προβλέψεις για επιβράδυνση σε Κίνα και ΗΠΑ, το ΔΝΤ δεν αποκλείει πιο ήπιους ρυθμούς παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Το Ταμείο επικαλείται την αβεβαιότητα λόγω των δασμών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις ως τον μεγαλύτερο παράγοντα που περιορίζει την ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες να αναλάβουν δράση για την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι υποβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν την επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως της Ινδίας, όπου η εσωτερική ζήτηση έχει επιβραδυνθεί πολύ περισσότερο του αναμενομένου, εξαιτίας της πιστωτικής συρρίκνωσης.
Το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας στο 6%, λόγω της εμπορικής «ανακωχής» με την Ουάσιγκτον. Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει επιβράδυνση στο 2% φέτος και στο 1,7% το 2021 από 2,3% του 2019, «ψαλιδίζοντας» 0,1% τις προβλέψεις έναντι του Οκτωβρίου.
Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω(0,1%) και τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη, αναμένοντας ρυθμούς 1,3% το 2020 από 1,2% του 2019 και 1,4% το 2021. Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για Γαλλία και Ιταλία, υποβαθμίζοντας όμως για τη Γερμανία, αναμένοντας ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1% φέτος και 1,4% για το 2021, από 0,5% του 2019.
Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.