, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για διεύρυνση χάσματος ανδρών-γυναικών λόγω αυτοματοποίησης

Πέραν των προειδοποιήσεων για κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας από την επέλαση των ρομπότ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για διεύρυνση του χάσματος ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους εξαιτίας της τεχνολογίας από ό,τι οι άνδρες που απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο.
Το Ταμείο προειδοποιεί στην έκθεσή του ότι έως και 26 εκατ. γυναίκες στις μεγαλύτερες οικονομίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, εάν η τεχνολογία συνεχίσει να επεκτείνεται με τους ίδιους ρυθμούς. Όπως αναφέρει η έκθεση, το 11% των γυναικών αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο (πιθανότητα 70%) να χάσουν την εργασία τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 9% για τους άνδρες. Το γεγονός ότι η τεχνολογία απειλεί περισσότερο τις γυναίκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διεύρυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, επισημαίνει το Ταμείο στην έκθεσή του.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες οφείλεται κυρίως στις επαγγελματικές ανισότητες, στο πλαίσιο των οποίων οι γυναίκες εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε χαμηλών δεξιοτήτων επαγγέλματα και ρόλους στις πωλήσεις, που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από την αυτοματοποίηση.
«Βρίσκουμε ότι οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, ασχολούνται με επαγγελματικά καθήκοντα ρουτίνας περισσότερο από ό,τι οι άνδρες σε όλους τους τομείς και κλάδους απασχόλησης -καθήκοντα που είναι πιο εύκολο να αυτοματοποιηθούν», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι διαφορές ανδρών-γυναικών ήταν πολύ χαμηλότερο σε Κεντρική Ευρώπη και Σκανδιναβία, αλλά σε υψηλά επίπεδα σε Ιαπωνία, Σλοβακία, Σιγκαπούρη και Εσθονία.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερης επιμόρφωσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κινδυνο απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα και περισσότερες γυναίκες απομακρύνονται από χαμηλών δεξιοτήτων επαγγέλματα και στρέφονται προς τις υπηρεσίες και πιο εξειδικευμένες θέσεις.

#Tags: ΔΝΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.