, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δράση δέκα δημάρχων για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Της Δέσποινας Κρητικού
Το φάκελο της θαλάσσιας συγκοινωνίας ανοίγουν δέκα δήμαρχοι  της Κεντρικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται στον Θερμαϊκό κόλπο.
Στόχος τους είναι η δημιουργία υποδομών, με σκοπό την  μετακίνηση των πολιτών από τους δήμους που βρίσκονται  σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο,  από την Πύδνα της Πιερίας μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα, με καραβάκια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι δήμαρχοι Πύδνας – Κολινδρού, Κατερίνης, Αλεξάνδρειας, Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, και Θερμαϊκού έχουν δημιουργήσει  κοινό μέτωπο συνεργασίας και έχουν ετοιμάσει σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της  θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Επίσης έχουν «χαρτογραφήσει» τις περιοχές και έχουν καταλήξει στα έργα και  τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν σε όλο το  παραλιακό μέτωπο των δήμων τους  προκειμένου να γίνουν οι σταθμοί επιβίβασης αλλά και να οριοθετηθούν  οι συγκοινωνιακές γραμμές.
«Υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών για το συγκεκριμένο έργο» τόνισε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης ο οποίος ανέλαβε την  πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θέματος.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης  εξετάζουν  όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να βρεθούν οι  πόροι χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου. Μάλιστα  εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου  ενώ πρότειναν και την χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ.
Με τεχνογνωσία Ιταλών και Ολλανδών εμπειρογνωμόνων
Στη συνέντευξη τύπου πήραν μέρος  εκπρόσωποι του δήμου της Βενετίας και του Άμστερνταμ και καθηγητές του πανεπιστήμιου της Βενετίας, οι οποίοι σχεδίασαν τις διευθετήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Σμύρνης, όπου έχουν αναπτυχθεί θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες με τρόπο  υποδειγματικό.  Οι εμπειρογνώμονες  παρουσίασαν την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα των θαλάσσιων αστικών συγκοινωνιών, και ενημέρωσαν τους δημάρχους  για τους τρόπους με τους οποίους προχώρησε το εγχείρημα. «Το εγχείρημα πήγε πολύ καλά και παράλληλα βοήθησε τον κόσμο να απαλλαγεί από το έντονο στρές της μετακίνησης», τόνισε η Ιταλίδα εμπειρογνώμονας.
Ο δήμος Θερμαϊκού σε συνεργασία με την περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Αστικές Θαλάσσιες Συγκοινωνίες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.