, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δύο ανήλικοι ανάμεσα στους 8 συλληφθέντες- Κατηγορούνται για φθορές-αντίσταση και διατάραξη

Της Δέσποινας Κρητικού
Οκτώ άτομα συνελήφθησαν συνολικά κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκαν σφοδρές συμπλοκές μεταξύ των  αντρών των Υ.ΜΕ.Τ και των  διαδηλωτών στην Νικόλαου Γερμανού, στην Παραλιακή, στην Παύλου Μελά  και στην Τσιμισκή.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο ανήλικα ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Το κορίτσι μάλιστα κατηγορείται για κατοχή εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η πρώτη σύλληψη έγινε  νωρίς μετά τα επεισόδια μπροστά στο δημαρχείο στη συμβολή των οδών Γ Σεπτεμβρίου και τη Μανόλη Ανδρόνικου. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άλλες επτά συλλήψεις λίγο μετα τις 22.30 όταν τέλειωσαν τα εκτεταμένα επεισόδια μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου.

Σε βάρος των υπολοίπων έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά περίπτωση για διακεκριμένες φθορές και  για διατάραξη κοινής ειρήνης με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Τα επεισόδια άρχισαν λίγο πριν τις 19.00  όταν μια μικρή ομάδα από τους  διαδηλωτές ενάντια της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχαν συγκεντρωθεί στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου κατευθύνθηκε προς τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία και φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα άλλοι διαδηλωτές διέσχισαν την οδό Μανόλη Ανδρόνικου κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο επιχειρώντας να φτάσουν στο  συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι διαδηλωτές βρήκαν μπροστά τους κλούβες της αστυνομίας και τέσσερις διμοιρίες των ΥΜΕΤ να σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα. Φώναξαν συνθήματα κατά του Αλέξη Τσίπρα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και εκείνοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.
Τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγη ώρα, με τους αστυνομικούς μετά από εντολή των αξιωματικών να σταματάνε τη ρίψη σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς τους διαδηλωτές καθώς η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική για τους επισήμους που έφτανα στο Ιωάννης Βελλίδης μάλιστα κάποιοι από αυτούς έφτασαν δακρυσμένοι από τα χημικά. Οταν ο πρωθυπουργός και οι επίσημοι  μπήκαν στο συνεδριακό κέντρο για την ομιλία τα επεισόδια πήραν τη μορφή πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
Στόχος των αστυνομικών ήταν οι συλλήψεις. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι σε κάθε εγκλωβισμό διαδηλωτή οι αστυνομικοί χτυπούσαν αλύπητα ακόμη και αν ήταν μικρά παιδιά.

Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα κουκουλοφόρων και κρανιοφόρων με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά ακόμη και κατά μικρών παιδιών και ηλικιωμένων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κουκουλοφόροι έβαζαν φωτιά σε κάδους στην Τσιμισκή την Παύλου Μελά τη Μητροπόλεως και την Μεγάλου Αλεξάνδρου, πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς που έσπαγαν από τα πεζοδρόμια.

Άγνωστοι κουκουλοφόροι προκάλεσαν σημαντικές φθορές σε πέντε καταστήματα στη λεωφόρο Νίκης  έσπασαν δύο τζαμαρίες στο δημαρχείο και προκάλεσαν φθορές σε ένα αυτοκίνητο με τουρκικές πινακίδες.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.