, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Βουλγαρίδου: Οι γιατροί πάλευαν σε έναν άνισο αγώνα με έναν άγνωστο ιό

 
Η επιχειρηματίας Δήμητρα Βουλγαρίδου είναι η «ασθενής μηδέν» του κορονοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλεύτηκε επί 15 ημέρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με ήπια συμπτώματα, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η περίπτωσή της έγινε «οδηγός» για γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια ν’ αντιμετωπίσουν τα περιστατικά στη χώρα μας. Η ίδια στάθηκε δυνατή, τόσο απέναντι «στο άγνωστο», όπως λέει στην Karfitsa για τον ιό, όσο δίπλα στον γιο της που ήταν μαζί της στο νοσοκομείο, κυρίως όμως στην πίεση που δέχτηκε ως ο άνθρωπος που πρώτος διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα.
«Όλα ξεκίνησαν για όλους από το μηδέν», λέει η 38χρονη επιχειρηματίας, αναφερόμενη σε γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς που δεν ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν. «Η αγωνία ήταν για όλους μεγάλη γιατί κανείς δεν γνώριζε την εξέλιξη του ιού. Ό,τι γνώριζαν ήταν όλα από βιβλιογραφίες άλλων κρατών. Επομένως όλα ξεκίνησαν για όλους από το μηδέν», συμπεραίνει γυρνώντας πίσω, στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ. Πέρασε δύσκολες μέρες, καθώς δεν ήξερε απέναντι σε τι βρίσκεται, ενώ εκείνες τις ημέρες δύσκολα μπορούσε κάποιος να της εξηγήσει. «Παρά το ότι είχα ήπια συμπτώματα η αγωνία μου για την εξέλιξη της υγείας μου ήταν μεγάλη, όλο αυτό το άγνωστο σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό μου στο θάλαμο του νοσοκομείου μαζί με τον γιο μου, μου προκαλούσε άγχος και ανασφάλεια», λέει στην Karfitsa.
Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους ήρωες της πανδημίας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αυτούς που παλεύουν νυχθημερόν. Παρ’ ότι δεν είχε πολλές εικόνες από άλλους ασθενείς, καθώς νοσηλευόταν μαζί με τον 9χρονο γιο της και την περίοδο εκείνη τα περιστατικά δεν ήταν πολλά, έβλεπε την αγωνία στα πρόσωπά τους. Όπως και τον αγώνα τους. «Σίγουρα ο αγώνας ήταν άνισος γιατί ο ιός εκτός από άγνωστος είναι και αόρατος», τονίζει. Ευχαριστεί τους γιατρούς της, στους οποίους «είμαι ευγνώμων», σημειώνει, τους κυρίους Μεταλλίδη και Χρυσανθίδη, όπως και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό. «Κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόσο για μένα όσο και για τον γιο μου, με τα μέσα τα οποία διέθεταν. Ήταν όλοι τους πολύ προσεκτικοί και προστατευμένοι, με ειδικό εξοπλισμό», περιέγραψε.
 
«Το φορτίο ήταν μεγάλο»
 
Η Δήμητρα Βουλγαρίδου μαζί με την αγωνία της για την εξέλιξη της δικής της υγείας και του παιδιού της δέχτηκε απροσδόκητη πίεση, ως η πρώτη που είχε ασθενήσει από τον κορωνοϊό. Το ονοματεπώνυμό της άμεσα βγήκε στη δημοσιότητα. «Οι πρώτες μέρες ήταν αρκετά σκληρές», εξομολογείται τώρα στην Karfitsa και αναφέρεται τόσο στην υγεία όσιο και στην πίεση που δεχόταν. «Τις πρώτες μέρες κουβαλούσα ένα μεγάλο φορτίο πάνω μου. Βλέπετε δεν κρατήθηκε κανένα ιατρικό απόρρητο και οι πρώτες μέρες ήταν αρκετά σκληρές. Δεν ξέρω αν θα διηγηθώ περιστατικά, σίγουρα όμως όλο αυτό ήταν για εμένα μια εμπειρία ζωής που είχε να κάνει με την ίδια τη ζωή», απαντάει στο ερώτημα τι είναι αυτό που θα έχει να διηγείται στο μέλλον.
Βρέθηκε απέναντι με τον κορωνοϊό, χωρίς να γνωρίζει τίποτε γι’ αυτόν και πάλεψε. «Δεν είμαι ειδικός αλλά σίγουρα ο ιός απέδειξε ότι είναι δύσκολος και απρόβλεπτος, δεν κάνει διακρίσεις, γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών», μεταφέρει. Επιβεβαιώνει, βλέποντας εκ των έσω τι έχει συμβεί, την καλή πορεία της Ελλάδας στη μάχη της πανδημίας χάρη στην προσπάθεια επιστημόνων και του κόσμου. «Οι πολύ καλοί επιστήμονες της χώρας μας σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα που έδειξαν οι πολίτες με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να τα πάει εξαιρετικά», σημειώνει.
Τα όσα λέει φανερώνουν ότι έχει αλλάξει στάση ζωής. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή μας, τα πάντα ρει», λέει με νόημα. «Πρέπει να ζούμε την κάθε μας μέρα και να δείχνουμε ευγνωμοσύνη». Η περιπέτειά της φαίνεται από τα λόγια της πως δίδαξε μια στάση ζωής, που βασίζεται στην αγάπη. «Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από την αγάπη γι’ αυτό πρέπει να τη δίνουμε απλόχερα στους συνανθρώπους μας. Εγώ είμαι πολύ τυχερή γιατί εισέπραξα πολλή αγάπη ακόμη και από ανθρώπους που δεν γνώριζα και τους ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά και μέσα από εσάς».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.