, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Δέλτα: Αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών

Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την αντιπλημμυρική προσπάθεια των εννέα Κοινοτήτων, με το έργο «επείγουσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης υδατορεμάτων και αρδευτικών τάφρων του Δήμου Δέλτα» που ξεκινά σε λίγες μέρες στις στραγγιστικές τάφρους των οικισμών του Δήμου μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση, αντιμετωπίσαμε τρία μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές (Διαβατά, Ν. Μαγνησία, Σίνδος) με τη μεγαλύτερη ωστόσο επιβάρυνση στο Καλοχώρι, στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στα Νέα Μάλγαρα και στη Βραχιά. Φαινόμενα που έθεσαν το Δήμο μας σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα χάρη στις πρωτοβουλίες που πήραμε και τις συνεργασίες που πετύχαμε. Προχωρήσαμε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ως Δήμος (Τεχνική Υπηρεσία και ΔΕΥΑΔΔ) στα εσωτερικά δίκτυα των οικισμών, που είχαν να καθαριστούν πολλά χρόνια, ενώ συνεργαστήκαμε με τους ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ για την καθαριότητα των τάφρων της αρμοδιότητάς τους. Επίσης, με τη γενναία συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (καθαρισμός περιμετρικής τάφρου Διαβατών, οδός Κ. Καραμανλή, γέφυρες κ.ά.) όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τα φαινόμενα στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, αλλά προχωρήσαμε σε ενέργειες καθαρισμού ρεμάτων, όπως αυτή η δράση που ξεκινά σε λίγο καιρό.

Τέλος, ολοκληρώσαμε ως Δήμος την προμήθεια σταθερών και κινητών αντλιών για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.

Με όλα αυτά, καταφέραμε τη μακροπρόθεσμη αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των Κοινοτήτων του Δήμου Δέλτα, που ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από την αδράνεια πολλών ετών. Και χάρη στις αποτελεσματικές αυτές παρεμβάσεις, τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα!

Κλείνοντας, πρέπει να επισημάνω την ευθύνη όχι μόνο των διοικήσεων και των αρμόδιων φορέων για τακτική φροντίδα των αντιπλημμυρικών υποδομών, αλλά και την ευθύνη των πολιτών να διατηρούν τα εσωτερικά δίκτυα καθαρά, ιδίως αυτά που βρίσκονται μπροστά στις κατοικίες. Αυτό απέδειξε η εμπειρία του καθαρισμού. Η συνεργασία πολιτών – Διοίκησης είναι αυτή που μπορεί να φέρει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες, σε κάθε τομέα. Κι αυτό δεν είναι απλώς ένα σλόγκαν αλλά η ωμή πραγματικότητα.

* Ο Ευθύμιος Φωτόπουλος είναι δήμαρχος Δέλτα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.