, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Δέλτα: Μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών – Οι προτάσεις των υπ. δημάρχων

Το πρόβλημα της αστυνόμευσης και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του δήμου Δέλτα, απασχολούν τους υποψήφιους δημάρχους που αναζητούν λύση σε ένα σύνθετο «πάζλ», καθώς τη βασική αρμοδιότητα την διαθέτει η κυβέρνηση. Οι υποψήφιοι για τη δημαρχία απάντησαν σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Karfitsa και ανέλυσαν τις ιδέες και τις προτάσεις των συνδυασμών τους με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου αισθήματος ασφάλειας στους δημότες.
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ερώτηση: Με ποιους τρόπους θα επιχειρήσετε να τονώσετε το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών σε περίπτωση εκλογής;

Ευθύμης Φωτόπουλος, δήμαρχος Δέλτα, επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά ο άνθρωπος, ψηλά ο τόπος!»:
Καταρχήν, πρέπει να λέμε αλήθειες στους πολίτες. Η δημόσια τάξη και η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Εμείς από την πλευρά μας προτείναμε λύσεις και ασκήσαμε πίεση στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία σημασία στους δήμους (όχι μόνο σ’ αυτόν τον τομέα), με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας. Γιατί δεν άφησε με ένα αστυνομικό τμήμα μόνο το δήμο Δέλτα, αλλά όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης.
Εμείς προτείναμε να υπάρχει αστυνομικό τμήμα στα Διαβατά –και όχι μόνο λόγω του προσφυγικού– και τη διατήρηση αστυνομικού τμήματος στη Σίνδο και στη Χαλάστρα. Εμείς προτείναμε να παραχωρήσουμε χώρο στη ΒΙΠΕ για τη στέγαση του αστυνομικού τμήματος, αλλά και τη στέγαση υπηρεσιών, όπως είναι οι μηχανοκίνητες μονάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ αλλά και των ΜΑΤ. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στη χώρα που παραχωρήσαμε ένα όχημα για τις ανάγκες αστυνόμευσης και σύντομα θα προχωρήσουμε και σε δεύτερη παραχώρηση.
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προτείνουμε το λογικό και το σωστό, ελπίζουμε η κυβέρνηση να μας ακούσει ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια πραγματικά.
Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Δήμος μας»:
Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι το νούμερο ένα στην καθημερινότητα του πολίτη. Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.  Εμείς στην παράταξη «Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ» δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στις φωνές και τις διαμαρτυρίες.
Η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στα Διαβατά είναι η πρώτιστη προτεραιότητα. Αρκετοί πολίτες νιώθουν ανασφαλείς. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει ένας δήμος ώστε να προχωρήσουμε στην αγορά ενός περιπολικού για να κάνει συνεχείς περιπολίες στα όρια της περιοχής μας. Παράλληλα θα επιδιώξουμε την ενεργοποίηση της δημοτικής αστυνομίας.
Αλλά μόνο η παρουσία της αστυνομίας δεν φτάνει. Η ασφάλεια καλλιεργείται και με απλές καθημερινές δράσεις, όπως ο έντονος φωτισμός των πλατειών και των γειτονιών κάθε δημοτικής ενότητας, αλλά και η διενέργεια εκδηλώσεων κάθε εβδομάδα και στις εννέα περιοχές του δήμου μας. Όπου υπάρχει «ζωή» μειώνεται και η εγκληματικότητα. Κι εμείς θα ενεργοποιήσουμε όλες τις περιοχές του δήμου! Καμία περιοχή του δήμου δεν θα μείνει απροστάτευτη. Κανένας πολίτης ανασφαλής. Για μια καλύτερη ζωή στο δήμο Δέλτα. Το δήμο μας.
Λίνα Χατζηκυριάκου, υποψήφια δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Το αίσθημα ασφάλειας της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών κλονίζεται από την συνεχή εφαρμογή μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε πλατιά στρώματα της νεολαίας, με την ανεργία, τους μισθούς – ψίχουλα, την ανασφάλεια. Που προβάλλει το χασίς σαν «μοντέρνα στάση ζωής». Που δεν δίνει χρήματα για υποδομές προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, καταστροφές. Που τσακίζει δικαιώματα, κοινωνικές παροχές σε παιδεία και υγεία. Που απειλεί με πλειστηριασμούς την λαϊκή κατοικία.
Εμείς θέλουμε ένα δήμο που θα στέκεται στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων, στους αγώνες τους ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία, που θα δίνει διέξοδο στη νεολαία με τη μαζική και δωρεάν λειτουργία πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων, θα στέκεται ενάντια στη ναρκωκουλτούρα και θα βοηθάει σε προγράμματα απεξάρτησης, που θα διεκδικεί επαρκή αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και  μέτρα προστασίας από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, θα απαιτεί τον προσανατολισμό της αστυνομίας στο ποινικό έγκλημα και όχι στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Σπύρος Σταματάκης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ξεκινάμε!»:
Η ασφάλεια είναι πρωταρχικό μέλημα του δήμου, αφού ελευθερία χωρίς αίσθημα ασφάλειας δεν υπάρχει. Στο πρόγραμμα του δήμου, μεταξύ άλλων, έχουμε εντάξει τις παρακάτω δράσεις:

  • Πρώτον, βελτίωση και αύξηση του δημοτικού φωτισμού που θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας.
  • Δεύτερον, την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. Η αστυνόμευση είναι βέβαια καθήκον του κράτους, αλλά ο δήμος μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με κάθε μέσο, όπως με δωρεές υλικού και ίσως κάποιου περιπολικού. Επίσης θα συνεργαστούμε στενά με την αστυνομία πιέζοντας παράλληλα για την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στα Διαβατά.
  • Τρίτον, επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας που θα περιπολεί για την μείωση της παραβατικότητας και θα ενημερώνει άμεσα την αστυνομία για κάθε πρόβλημα.
  • Τέταρτο, θα χρησιμοποιήσουμε και κάθε άλλο μέσο που θα επιτρέψει την αύξηση της ασφάλειας, όπως προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσληψη σχολικών φυλάκων ή συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες security για την φύλαξη ειδικών δημόσιων χώρων  όπως πάρκα ή άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις.

Γιάννης Ιωαννίδης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση»:
Για εμάς ως «Επανεκκίνηση» και ιδιαίτερα για εμένα που είμαι κάτοικος Ιωνίας, είναι πρωταρχικής σημασίας η άμεση λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων σε Διαβατά και Χαλάστρα. Εάν οι συνδημότες μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, θα πιέσουμε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη άμεση λειτουργία τους.
Αρχή μας είναι ότι η δημοτική αρχή οφείλει να συνεργάζεται και να στηρίζει τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Η αστυνομική δύναμη του δήμου Δέλτα πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να εκτελέσει το έργο της. Άμεση προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης με επιπλέον προσωπικό καθώς και η ενίσχυση του στόλου των οχημάτων, για να μπορούν να γίνονται τακτικές περιπολίες στους οικισμούς.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η φωταγώγηση του συνόλου των δημοτικών διαμερισμάτων. Δυστυχώς ο δήμος μας δεν αξιοποίησε τα προγράμματα ενίσχυσης για να αλλάξει τις συμβατικές λάμπες φωτισμού με νέας τεχνολογίας LED. Η καλύτερη και πλήρη φωταγώγηση του συνόλου των δημοτικών διαμερισμάτων θα βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή.
Επιπλέον δίνοντας κίνητρα για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση φοιτητών και νέων εργαζομένων, θα αποδείξουμε έμπρακτα ότι ο δήμος Δέλτα είναι ένας ασφαλής τόπος για να ζεις και να εργάζεσαι. Φυσικά η καθημερινή παρουσία και επικοινωνία με τους δημότες, τόσο η δική μου, όσο και των υπολοίπων συνεργατών μου, θα στείλουν το μήνυμα πως κανείς δεν έχει τίποτα να φοβάται!
Σημείωση: Η ερώτηση εστάλη σε όλους τους υποψηφίους. Παραθέτουμε τις απαντήσεις όσων ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο debate!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.