, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Μάρδας: «Τον Απρίλιο του 2015 είδαμε την χρεοκοπία στο μέτρο μπροστά μας»

Óôïí Éáíï âñåèçêå óçìåñá ï ðñ.Õðïõñãïò(ÓÕÑÉÆÁ) Äçì Ìáñäáò õðïäå÷ïìåíïò ôïõò öéëïõò ôïõ óôçí ðñùôç ðáñïõóéáóç ôïõ âéâëéïõ ôïõ ##2015 ôï çìåñïëïãéï ôïõ Ôñïìïõ## ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«2015 Το Ημερολόγιο του Τρόμου». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Μάρδα, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρώην Αν. Υπουργό Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (2015) και υπεύθυνο για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο βιβλίο καταγράφονται από τον κ.Μάρδα άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης του 2015 και οι προσπάθειες που έγιναν για να κρατηθεί η χώρα ζωντανή και το κρατικό της ταμείο όρθιο. Μιλώντας στην Karfitsa ο πρώην αν. υπουργός απαντάει μεταξύ άλλων γιατί επέλεξε να δημοσιεύσει το βιβλίο αυτή την περίοδο και αν είναι μια απάντηση στο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι».

Τι σας παρακίνησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο και γιατί τώρα;

Το βιβλίο αυτό δίνει την αθέατη πλευρά του φεγγαριού ή διαφορετικά πολλές άγνωστες στιγμές του 2015 και της τότε διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Φωτίζει ακόμη περισσότερο καταστάσεις, δίνοντας μια άλλη οπτική ματιά. Αυτό είναι και η αιτία που μας οδήγησε στο γράψιμο εκείνου του χρονικού. Να γίνουν γνωστά πολλά άγνωστα. Δημοσιεύθηκε τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η περίοδος όπου μπορούν να ειπωθούν πολλά μέσα από το βιβλίο, χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομία και κατ’ επέκταση στους πολίτες.

Γιατί θεωρείται ότι πρέπει να το διαβάσουν οι πολίτες της χώρας; τι θα γνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του;

Το βιβλίο σκιαγραφεί λεπτές πτυχές της διαπραγμάτευσης μέσα από τα μάτια του κρατικού ταμείου. Τότε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάναμε τη δουλειά μας σιωπώντας, καθώς δε θέλαμε να ταράξουμε τους πολίτες και την αγορά. Δουλειά μας ήταν να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που έπρεπε. Και αυτό κάναμε. Αυτή η σιωπή λύνεται στο βιβλίο. Οπότε μέσα από τις εικόνες και τις πληροφορίες που δίνονται ο κόσμος θα δει το κάδρο μιας άλλης μορφής διαπραγμάτευσης και κάποιοι ψύχραιμοι αναγνώστες θα αλλάξουν άποψη για όσα συνέβησαν τότε. Σας διαβεβαιώνω για αυτό.

Υπάρχουν γεγονότα που αποκαλύπτονται;

Φυσικά και υπάρχουν. Αυτό είναι που κάνει ελκυστικό το βιβλίο. Αποκαλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα ακόμη και μέσα από διαλόγους με κύριους «παίχτες» της περιόδου εκείνης. Και αυτά δεν αναφέρονται μόνο στην κατάσταση του κρατικού ταμείου και της χρεοκοπίας που ξυστά περάσαμε σε κάποιους χρόνους, αλλά σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια απάντηση σε αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι»;

Ως ένα βαθμό δίνει απαντήσεις και στον Γιάνη. Δεν είναι βέβαια σκοπός του βιβλίου να μπει σε μια διαδικασία αντιπαραθέσεων με τις θέσεις του Γιάνη, αλλά εύλογα ασχολούμαστε με τις επιλογές του, ιδιαίτερα όταν δε λάμβανε κατά νου την κατάσταση του ταμείου και τα καμπανάκια που του χτυπούσαμε.

Ποιες κινήσεις του Γ. Βαρουφάκη σας βρήκαν τότε αντίθετο;

Ο Γιάνης είχε όλα τα εχέγγυα να φέρει εις πέρας μια διαπραγμάτευση σε αίσιο τέλος. Επέλεξε μια μέθοδο πολέμου που θεωρούσε ότι θα τον εξυπηρετούσε. Όταν όμως βλέπεις ότι ο εχθρός είναι πανίσχυρος και σε αντιμετωπίζει με επιτυχία τότε αλλάζεις την τακτική του πολέμου. Αυτό ήταν το λάθος του Γιάνη. Από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις, που τις περιγράφουμε στο βιβλίο, έδειχνε μια εκπληκτική προχειρότητα. Τέλος, όταν έπρεπε να υποχωρήσει στο πλαίσιο μιας τακτικής υποχώρησης εξασφαλίζοντας ότι μπορούσε περισσότερο προτίμησε την ηρωική του έξοδο για να περισώσει την υπόληψή του. Έτσι όμως δε φθάνουμε σε καλά αποτελέσματα.

Το 2015 υπήρξε κάποια περίοδος που σας φόβισε; ή έστω κάποιο σενάριο για παράδειγμα της χρεοκοπίας;

Φυσικά υπήρχε. Καταρχάς σοκαρίστηκα όταν παραλάβαμε ταμείο με 1,6 δις ευρώ με πληρωμές τον Φεβρουάριο 5,5 περίπου δις ευρώ. Υπόψη ότι παραδώσαμε ταμείου με 37 δις ευρώ. Από εκεί άρχισε ο Γολγοθάς μας. Μετά κάθε μήνας είχε τη δυσκολία του ως προς τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουμε. Και μέσα σε αυτές, ήταν οι πληρωμές προς το ανυπόμονο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μας τσάκιζαν κάθε μήνα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς τότε;

Ο Απρίλιος ήταν ο δυσκολότερος μήνας καθώς τότε είδαμε τη χρεοκοπία στο μέτρο μπροστά μας. Αλλά ξεφύγαμε από τις δαγκάνες της και κρατήσαμε ως το τέλος τη χώρα ζωντανή, εφαρμόζοντας πρωτόγνωρες τεχνικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.