, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Παπαδημούλης: Θα συνεχίσουμε να έχουμε καλή συνεργασία με τον Μ. Σχοινά

Την καλή συνεργασία με τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο ήδη συνεχάρη χτες για την επιλογή του ως του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, θα συνεχίσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κι εκ νέου αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο των θεσμικών τους ρόλων και παρότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, όπως δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Ηδη συνεργαζόμαστε καλά, γιατί είναι εκπρόσωπος του Γιούνκερ εδώ πέντε χρόνια και νομίζω ότι από τη στιγμή που θα πιάσει δουλειά ως Επίτροπος, από την πρώτη μέρα με τα νέα του καθήκοντα, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την καλή συνεργασία» σημείωσε.
Ερωτηθείς αν ο κ. Σχοινάς ήταν η βέλτιστη επιλογή για τη θέση του Επιτρόπου, σε σχέση με άλλα ονόματα, που ακούγονταν εσχάτως για το ίδιο πόστο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής απάντησε: «ο (νέος Έλληνας Επίτροπος) είναι μια επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος θα εξηγήσει τα κριτήρια, εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι δικαιολογίες που εκ των υστέρων ακούγονται για το ότι δεν έγινε Έλληνας Επίτροπος ο Αντώνης Σαμαράς μου θυμίζουν την παροιμία “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”. Κι επίσης, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι σε αντίθεση με αυτά που θεωρούνταν εδώ στην Ελλάδα σίγουρα και “κλειδωμένα”, ποτέ δεν είχε εξασφαλιστεί μια θέση του αντιπροέδρου και μάλιστα για τον Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Κομισιόν».
Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών κι αυτή η άποψη έχει μηδενική επιρροή στις Βρυξέλλες, την Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου «όλοι, από τη δεξιά ως την αριστερά, υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών». Υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχει κάνει ήδη στροφή 180 μοιρών για να μην την πω “κωλοτούμπα” στο θέμα αυτό, καθώς ορκίζεται παντού και διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού φλόμωσε τον κόσμο στα ψέματα και την πατριδοκαπηλία για να πάρει ψήφους. Και μάλιστα, υπουργοί του την υμνούν κιόλας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος… Το θλιβερό ότι άλλα λέει έξω κι άλλα θέλει να μαθαίνει ο κόσμος μέσα».
Σε ό,τι αφορά την εκ νέου εκλογή του στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το ποιοι βουλευτές της ΝΔ τον ψήφισαν, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «υπήρξε ένας εσωκομματικός καβγάς στη ΝΔ, μάλλον κραυγές ακούστηκαν και μάλιστα μεταχρονολογημένα, δύο εβδομάδες μετά την εκλογή μου. Η απάντησή μου είναι ότι θεωρώ τιμή μου ότι επανεκλέχθηκα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 60% και θα προσπαθήσω να εκπροσωπήσω επάξια και την Ελλάδα και παράταξή μου όπως έκανα και τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Με ψήφισαν 360 ευρωβουλευτές, πέραν της ομάδας της Ευρωαριστεράς που με πρότεινε, με στήριξαν με πολιτική επιλογή οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αλλά με ψήφισαν και τουλάχιστον 150 ευρωβουλευτές που ανήκουν στον χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς, γιατί έκριναν ότι η δουλειά μου ως αντιπροέδρου ήταν θετική το προηγούμενο διάστημα και επειδή θεωρούν ότι είναι σωστό η ομάδα της Ευρωαριστεράς να εκπροσωπείται στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί αυτό υπηρετεί η αρχή της πολυκομματικής δημοκρατίας και του πλουραλισμού».
Ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «αυτή η αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία και την αντιπαπαδημουλική και αντιμεϊμαρική υστερία που υπήρξε και ήταν κατευθυνόμενη από τους ακραίους της ΝΔ και μιντιακούς κύκλους που ταυτίζονται μαζί τους, δεν είχε στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο ή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά να χτυπήσει και να καταστρέψει κάτι που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και το εθνικό συμφέρον επιβάλει, παρά τις μεγάλες μας διαφορές, το κόμμα της εκάστοτε κυβέρνησης με το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας και όταν εκπροσωπούν την Ελλάδα στο εξωτερικό, πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που έλεγε ο Μητσοτάκης όταν ήταν αντιπολίτευση και τώρα φαίνεται να το έχει ξεχάσει, ότι πρέπει όλοι να φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας». Είπε ακόμη ότι «η καλύτερη απάντηση σε αυτή τη μίζερη, διχαστική υστερία που εκφράστηκε στο πρόσωπό του, δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, με την πρότασή του, που ήδη υλοποιήθηκε, να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση την επιλογή του κ. Τασούλα για την προεδρία της Βουλής με ευρεία συναίνεση».
Σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Θα κινηθούμε με βάση το πρόγραμμά μας, με θεσμική ευθύνη, που δείξαμε στην εκλογή του προέδρου της Βουλής, αλλά και με μαχητικότητα όπου χρειάζεται, όπου πάνε να επιβληθούν αρνητικές επιλογές, μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τα ορίζουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι του κράτους. Και φυσικά η αντιπολίτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και τα επόμενα χρόνια θα είναι διαφορετική από αυτή που έκανε το 2010-2015 για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι ήταν στην αιχμή της ανθρώπινης και κοινωνικής περιπέτειας, που προκάλεσαν η χρεωκοπία και τα μνημόνια. Ο δεύτερος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα πολύ πιο ώριμοι, διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και προγραμματική επάρκεια και επομένως μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη πληρότητα στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό, σχεδόν 32%, που συγκεντρώσαμε στις εκλογές πριν από λιγότερο από δυο εβδομάδες, δείχνει ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή και η έγνοια μας πρέπει να είναι να αξιοποιήσουμε και να ασκήσουμε αυτόν τον ελεγκτικό μας ρόλο, να τους παίξουμε “ Pressing” από το πρώτο λεπτό, άλλωστε έχοντας μια άνετη αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης δεν έχει ούτε άλλοθι ούτε περίοδο χάριτος»._

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.