, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Τσαβλής: «Ρήξη με τον Ζέρβα; Δε θα συμβεί…»

 

Ο Δρόσος Τσαβλής είναι γέννημα – θρέμμα Θεσσαλονικιός. Πνευμονολόγος στο επάγγελμα, ο άνθρωπος που λόγω κορονοϊού όλοι θα σταματήσουν στο δρόμο για να συμβουλευτούν. Εξελέγη στις τελευταίες εκλογές με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και κατέχει τη θέση του προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο. Τώρα, αν προλαβαίνει όλες τις υποχρεώσεις, συν τα τρία του παιδιά… θα τα διαβάσετε στη συνέχεια!

 

Πώς ήρθε η «εμπλοκή» με την Αυτοδιοίκηση;

Δεν είναι καινούργια υπόθεση. Ασχολούμαι από το 2002 με την αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα της γειτονιάς και της καθημερινότητας. Το 2006 εξελέγην κοινοτικός σύμβουλος και υπηρέτησα 4 χρόνια ως πρόεδρος της επιτροπής Υγείας, Καθαριότητας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μεγάλο σχολείο ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Μαθαίνεις τις αντοχές σου.

 

Συνηθίσατε να σας φωνάζουν «πρόεδρε»;

Όχι ακόμα. Πολλές φορές με φωνάζουν και δεν γυρνώ γιατί δεν αντιλαμβάνομαι ότι απευθύνονται σε μένα. Είναι ένας τιμητικός τίτλος, πρόσκαιρός βέβαια, όπως όλα σε αυτήν τη ζωή. Κι έτσι τον αντιμετωπίζω. Με απόλυτο σεβασμό σε αυτό που αντιπροσωπεύει.

 

Η σχέση με τον δήμαρχο Κ.Ζέρβα; 

Παρά την όχι μακρόχρονη γνωριμία μας, είναι άριστη. Αποφάσισα να συνταχθώ μαζί του, γιατί πίστεψα στο όραμά του για την πόλη και δεν το μετάνιωσα στιγμή, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά. Με τίμησε με την προεδρία του Δ.Σ. και ως πιο έμπειρος αυτοδιοικητικός ο ίδιος, μου συμπαραστέκεται και με συμβουλεύει. Θεωρώ ότι η ρήξη μαζί του, που ίσως ονειρεύονται πολλοί, δεν θα συμβεί.

Πιο σκληρή η κριτική από συμπολίτευση, αντιπολίτευση ή ΜΜΕ;

Από όπου κι αν προέρχεται, αν είναι καλοπροαίρετη και εποικοδομητική είναι ευπρόσδεκτη, όχι μόνο στην πολιτική αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Η πιο σκληρή όμως κριτική γίνεται από μένα. Δεν διστάζω να παραδεχτώ τα λάθη μου, να ζητήσω συγνώμη και να διορθωθώ όπου χρειάζεται. Θεωρώ ότι έτσι γίνομαι καλύτερος.

 

Τι της λείπει της Θεσσαλονίκης;

Αρκετές παρεμβάσεις για να αναδείξει τις αρετές της. Είναι μία πολυπολιτισμική πόλη, που συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση τόσο αρμονικά, ώστε την ερωτεύεται κανείς αμέσως. Πώς όμως ο έρωτας θα οδηγηθεί σε γάμο χωρίς συγκοινωνίες, καθαριότητα, ασφάλεια, υψηλή τεχνολογία, αθλητικές εγκαταστάσεις, πράσινο και κοινωνικές δομές; Αυτό είναι το όραμά μας ως Διοίκηση. Να προσφέρουμε στη Θεσσαλονίκη αυτά που της λείπουν για να πάρει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα. Ξεκινήσαμε δυνατά τον πρώτο χρόνο, θα συνεχίσουμε έτσι.

 

Σε τί έχετε …αλλεργία;

Σε αχαριστία, αδικία και ψέμα. Δεν τα έχω στη λίστα των δικών μου χαρακτηριστικών και μου είναι ξένα. Αισθάνομαι άβολα κοντά σε ανθρώπους που λειτουργούν με σημαία αυτά τα γνωρίσματα, οπότε και διακριτικά απομακρύνομαι.

 

Ιατρείο, δημαρχείο, οικογένεια… ελεύθερος χρόνος;

Δεν υπάρχει πια δυστυχώς. Προσπαθώντας να ανταποκριθώ στους τρεις ρόλους, και κυρίως του γονιού, έχω χάσει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχα παλιότερα. Στερούμαι την παρέα παλιών αληθινών φίλων, με δική μου ευθύνη, αλλά ελπίζω πάντα στην κατανόηση και την αγάπη τους.

 

Ξένη γλώσσα που θα θέλατε να μάθετε στο μέλλον; 

Με τις ξένες γλώσσες τα πάω πολύ καλά από μικρός. Μιλάω ήδη Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και προσφάτως Τουρκικά, αλλά θα ήθελα, αν είχα χρόνο να μάθω έστω τα βασικά στα Ρωσικά.

 

«Μασάτε» τα λόγια σας;

Λέω πάντα αυτό που αισθάνομαι. Αν είναι να τα «μασήσω», προτιμώ να σιωπήσω. Υπάρχουν φορές που δεν πρέπει να πω αυτό που σκέφτομαι για να μην προσβληθεί ή πληγωθεί ο συνομιλητής μου. Εκεί αποχωρώ χαμογελώντας.

 

Πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο του 2020;

Δυστυχώς με μάσκα και αντισηπτικά διαλύματα, σε απόσταση από αγαπημένα πρόσωπα που είναι ηλικιωμένα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες θα ήθελα όλοι μας να πάρουμε στα σοβαρά. Να σκεφτόμαστε το διπλανό μας σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μας.

  • Από την έντυπη έκδοση και τη στήλη Ιστορίες με Κάρυ με την Αναστασία Καρυπίδου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.