, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ.Χριστόφιας: Δεν επιλέξαμε τη προσφυγή


Δεν ήταν επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
«Από τη στιγμή δε που μια μεγάλη κυπριακή τράπεζα δεν μπόρεσε να ανακεφαλαιοποιηθεί στα χρονικά όρια που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προ του φάσματος της κατάρρευσής της που θα παρέσυρε την οικονομία του τόπου στη χρεοκοπία, υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό» συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών λέγοντας ότι:«Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά, μέχρι τέλους, και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, περίπου 4 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. ‘Αλλα τόσα είναι η ζημιά για την οικονομία από τη μετατροπή της Marfin Egnatia από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα, μετατροπή την οποία ενέκρινε ο προηγούμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απώλειες υπάρχουν και από τα επισφαλή δάνεια που οι τράπεζες παραχώρησαν στην Ελλάδα.
Από το δάνειο, όπως είπε, το οποίο θα συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι και 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το 1,5 δισεκατομμύριο θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.