, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – Στόχος να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε πολίτη και επιχείρηση της Αττικής

Το νέο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής για την περίοδο 2020-2024, σχεδιάστηκε με αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια και περιλαμβάνει την εντυπωσιακή επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 690 χιλιόμετρα την επόμενη πενταετία και τον διπλασιασμό σχεδόν των συνδέσεων, ήτοι 240 χιλιάδες ενεργοποιημένοι μετρητές το 2024, έναντι 135 χιλιάδες το 2019, με τους διανεμόμενους όγκους να αγγίζουν τα 466 εκατ. Nm3, από 340 εκατ. Nm3, στο τέλος του περασμένου έτους.
Η επέκταση αυτή θα ανεβάσει στο 66% το ποσοστό κάλυψης της ΕΔΑ Αττικής στις περιοχές ευθύνης της από 55% σήμερα και σε πάνω από 50%, το ποσοστό διείσδυσης σε οικιακά κτήρια από 39% το 2019.
Συνολικά, η εταιρεία προγραμματίζει να επενδύσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία, αξιοποιώντας ίδια κεφάλαια αλλά και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, με σημαντικότερη αυτή του ΕΣΠΑ.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, έρχεται μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία, αφού το 2019 προστέθηκαν στο πελατολόγιό της 20.000 νέοι καταναλωτές και αυξήθηκαν οι διακινούμενοι όγκοι φυσικού αερίου κατά 40 περίπου, εκατ. Nm3.
Αξίζει να αναφερθεί,ότι τα νέα δίκτυα που κατασκευάζει η ΕΔΑ Αττικής είναι τελευταίας τεχνολογίας, με πολύ υψηλά στάνταρ ασφάλειας και δυνατότητα άμεσης επέμβασης για τη συντήρησή τους. Διασφαλίζεται έτσι, τόσο η ομαλή λειτουργία του δικτύου, όσο και η βιωσιμότητα και οικονομική απόδοση των επενδύσεων. Επιπλέον, ο εν γένει σχεδιασμός επιτρέπει μεγάλη ευελιξία ως προς την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων πελατών, καθώς και των δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, διευκολύνοντας τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
Επιπρόσθετα, όλα τα έργα της εταιρείας υλοποιούνται με τη μικρότερη δυνατή όχληση και την ταχύτερη αποκατάσταση των οδών, ελαχιστοποιώντας έτσι, την επιβάρυνση των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας.

Εκτός όμως από την επέκταση του δικτύου και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης, βασικοί πυλώνες του Προγράμματος Ανάπτυξης είναι η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο που απαντάται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και η τροφοδοσία ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής, σπάζοντας την ενεργειακή τους απομόνωση, καθώς επίσης και μεγάλων καταναλωτών, με τη χρήση σταθμών CNG.
To νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο δίνει ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση, ενώ η εταιρεία επενδύει πλέον συστηματικά στην αντικατάσταση των παλαιών μετρητών με νέους ψηφιακούς μετρητές που μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και συμβάλλουν στην ορθολογικότερη χρήση του φυσικού αερίου από τους καταναλωτές.
Προτεραιότητα της ΕΔΑ Αττικής, είναι όλο και περισσότερα νοικοκυριά να ωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου και για τον σκοπό αυτό η εταιρεία ξεκίνησε πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης, ενώ μέσα στους άμεσους στόχους της είναι να διευρυνθεί η χρήση του καυσίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες)και να επεκταθεί σε περισσότερες δραστηριότητες, πλην της θέρμανσης, όπως είναι το μαγείρεμα, ο κλιματισμός, τα στεγνωτήρια κλπ., δίνοντας επιπλέον κίνητρα (πχ. επιδότηση συσκευών φυσικού αερίου).
Την ίδια στιγμή, η ΕΔΑ Αττικής στοχεύει στον εξορθολογισμό της λειτουργία της και στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών σύνδεσης και την επίσπευση της ολοκλήρωσής τους.
Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί τη στενή συνεργασία με παρόχους φυσικού αερίου, καθώς και με εγκαταστάτες και επαγγελματίες του χώρου, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Προς τούτο,ήδη υλοποιείται ο επανασχεδιασμός της εταιρικής ιστοσελίδας, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η δημιουργία και λειτουργία εξειδικευμένου Γραφείου Εξυπηρέτησης Επαγγελματιών, για την ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωσή τους, καθώς και η θεσμοθέτηση διεξαγωγής ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων πάνω σε θέματα φυσικού αερίου και συνδέσεων.

Τέλος, η ΕΔΑ Αττικής προσβλέπει και στην υλοποίηση έργων που δεν περιλαμβάνονται στο άμεσο επιχειρησιακό της σχέδιο, με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και σε σύμπραξη με Δήμους, την Περιφέρεια, αλλά και ιδιώτες προκειμένου για την εξυπηρέτηση του μέγιστου αριθμού νοικοκυριών, επιβεβαιώνοντας το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που τη χαρακτηρίζει διαχρονικά.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΔΑ Αττικής, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, είναι η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές, τόσο νοικοκυριά, όσο και στη βιομηχανία, στρέφονται στο φυσικό αέριο. Όλοι έχουν δικαίωμα σε φθηνή και οικολογική ενέργεια, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης και η ΕΔΑ Αττικής είναι έτοιμη να την προσφέρει, υλοποιώντας από σήμερα ένα μεγάλο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε πολίτη και επιχείρηση της Αττικής, σε τιμές προσιτές και με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.