, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΕΔΩ… ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ! Μηχανορραφίες στο ΝΙΜΤΣ

Το ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού), παρότι είναι νοσοκομείο με δικαιούχους αποστράτους, όπως όλα δείχνουν, μέσω μιας μεθοδευμένης και ίσως όχι και απόλυτα νόμιμης διαδικασίας, ετοιμάζεται η «εκποίησή» του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με απλά λόγια, κάποιοι θέλουν να «κλέψουν» το νοσοκομείο από τους αποστράτους και να το δώσουν στους μετανάστες. Το ερώτημα είναι για ποιους λόγους…
Το «χαμένο» έγγραφο και η «δικαιολογία» για να περάσει το ΝΙΜΤΣ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη που αφορά το ΝΙΜΤΣ εστιάζεται σε ένα έγγραφο το οποίο έφυγε από το ΥΠΕΘΑ, αλλά, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, όχι από τον ίδιο τον ΥΕΘΑ, και με τη μορφή του κατεπείγοντος, ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να χρησιμοποιηθεί το νοσοκομείο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής-υγειονομικής κρίσης, με σκοπό να ληφθεί σχετική χορηγία από το εξωτερικό. Αν και πηγές του Πενταγώνου διαρρέουν ότι ο συντάκτης του εγγράφου δηλώνει ότι έχουν παραφραστεί οι προτάσεις του, δεν θα αναφέρουμε περισσότερα διότι έχει γίνει ερώτηση στην Βουλή και θα περιμένουμε πρώτα την απάντηση του ΥΠΕΘΑ. Στη σχετική παρέμβαση «Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1. Αληθεύει ότι στο ΝΙΜΤΣ στάλθηκε έγγραφο από το ΥΠΕΘΑ που περιέχει την παρακάτω παράγραφο: “Συναφώς σας γνωρίζεται ότι διερευνάται η δρομολόγηση δωρεάς από φορέα/υπηρεσία του εξωτερικού, είτε στο 424 ΓΣΝΕ είτε στο ΝΙΜΤΣ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πλαίσιο της χορηγίας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής-υγειονομικής κρίσης. Συνεπώς η παραπάνω προτεραιοποίηση εκτιμάται ως επείγουσα”;
2. Υπάρχει σχέδιο της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας να συνεχίσουν αυτά τα δύο στρατιωτικά νοσοκομεία να χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής-υγειονομικής κρίσης, όπως αναφέρεται παραπάνω;»
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον πώς γίνεται να αποδοθούν σε άλλον φορέα ένα ή δύο νοσοκομεία που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά το 424 ΓΣΝΕ ή το ΝΙΜΤΣ, όπου μερισματούχοι είναι οι δικαιούχοι του νοσοκομείου, ήτοι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η «κατεπείγουσα» απόδοση στο ΕΣΥ και οι περίεργες εντολές από το ΥΠΕΘΑ
Το περίεργο με τη διάθεση του ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό εστιάζεται αρχικά στο ότι η εξαγγελία από τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης έγινε στις 16 Μαρτίου, ενώ την επομένη δόθηκε εντολή του υπουργείου προς το ΔΣ για έκτακτη σύγκλισή του, με τους όρους για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
 

 
Το παραπάνω έγγραφο, και ειδικότερα στην ταυτότητά του, παραπέμπει στην εντολή του ΥΠΕΘΑ για τη διάθεση του νοσοκομείου. Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο, δίδεται εντολή από το ΥΠΕΘΑ στο ΔΣ του ΝΙΜΤΣ για έκτακτη σύγκλισή του με τους όρους για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Ουσιαστικά, δηλαδή, το ΥΠΕΘΑ διατάζει το ΔΣ να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Σημειώνεται ότι το ΔΣ συνεδρίασε εκτάκτως στις 17 Μαρτίου, και μάλιστα την ώρα που μεταδιδόταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη δέσμευση του ΝΙΜΤΣ. Η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη και δεν είχε ληφθεί ακόμη απόφαση.
Στο πρακτικό της συνεδρίασης, το ΔΣ ψήφισε και πέρασε η «εντολή» παραχώρησης με απλή πλειοψηφία και όχι ομόφωνη απόφαση, στην οποία όμως περιλαμβανόταν και μια σειρά μέτρων που θα έπρεπε να παρθούν, όπως εικονίζονται στη σχετική απόφαση (πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού, λύσεις με δικαιούχους με χρόνια προβλήματα, επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία κ.ά.).
Αμέσως μετά τη λήψη απόφασης από το ΔΣ, ζητήθηκε από το ΓΕΣ να εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου, αφού οι περίπου 180 ασθενείς έπρεπε να «εκδιωχθούν» από αυτό. Το σχέδιο ποτέ δεν εκδόθηκε, αλλά με συντονισμένες και ταχύτατες ίδιες ενέργειες στις 20 Μαρτίου το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί.
Ωστόσο, πραγματικά όλα τα παραπάνω εγείρουν ερωτηματικά που για τον αδαή συνοψίζονται στο εξής: Αν, όπως γνωρίζουμε, η διάθεση περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος χρειάζεται ομόφωνη απόφαση, η διάθεση ολόκληρου του νοσοκομείου δε χρειαζόταν ομόφωνη απόφαση;
Η απομάκρυνση του λοιμωξιολόγου διευθυντή εν μέσω πανδημίας…
Στις 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενου από τον διοικητή του ΕΚΑΒ, για εκτίμηση της κατάστασης των εγκαταστάσεων, ώστε να αξιολογηθούν και τα όσα είχε αναφέρει ο διευθυντής-συντονιστής υποστράτηγος (ΥΙ) Γεώργιος Γιαννακός, καθ’ ύλην αρμόδιος λόγω της ειδίκευσης του ως παθολόγου- λοιµωξιολόγου για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο αντιμετώπισης του COVID-19.
Άλλωστε φαντάζει απόλυτα λογικό να είναι λοιμωξιολόγος ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου που θα μετατρεπόταν σε κέντρο αναφοράς κορονοϊού, και μάλιστα όταν έχει ανανεωθεί η θητεία του για τρία έτη πριν από μερικούς μήνες. Το ΥΠΕΘΑ όμως είχε άλλη άποψη. Ο ΥΦΕΘΑ διατάζει την έκτακτη σύγκλιση του ΑΣΣ με θέμα την αποστρατεία του διοικητή-συντονιστή και με εντολή του ακολουθεί έκτακτο ΔΣ για την επιλογή νέου γενικού διευθυντή, ενώ ήδη έχει αποστείλει στο νοσοκομείο υποστράτηγος του Οικονομικού Σώματος να αναλάβει το νοσοκομείο κατά παράβαση κάθε κανονισμού του ΝΙΜΤΣ, το οποίο μπορεί να επισύρει και ποινικές ευθύνες.
Στις 20 Μαρτίου, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος την διακόπτει και επανέρχεται με αλλαγή της εισήγησης και προτείνει απόστρατο ιατρό, ο οποίος όμως έπρεπε να ανακληθεί στην ενέργεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ημέρα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, στο σχετικό σημείο που αναφέρεται η απόδοση του ΝΙΜΤΣ για 4 μήνες στο ΕΣΥ, υπάρχει και σχετική τροποποίηση που προβλέπει ότι πλέον μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή αλλά και του υποδιοικητή του ΝΙΜΤΣ ανώτερος ή ανώτατος εν ενεργεία ή εν αποστρατείας αξιωματικός οποιουδήποτε Όπλου ή Σώματος.

Τελικά αποφασίσθηκε η τοποθέτηση του υποστρατήγου (ΥΙ) Σέργιου Γκιζάρη με τριετή θητεία. Ωστόσο, η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Απρίλιο και ατύπως διοίκηση ασκούσε αξιωματικός του Οικονομικού ο οποίος κατόπιν εορτής έλαβε τον τίτλο του Επιχειρησιακού Διευθυντή Έργων, τίτλος ανύπαρκτος τόσο στους νόμους και στους κανονισμούς του ΝΙΜΤΣ όσο και στον ΠΟΥ του 417 ΝΙΜΤΣ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.