, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εισαγγελέας διαφθοράς: Διπλά έργα και έργα φαντάσματα στην ΕΥΑΘ

Σειρά παρατυπιών σε έργα της ΕΥΑΘ που εμφανίστηκαν ότι εκτελέστηκαν το διάστημα 2008 – 10 εντόπισε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο οποίος χθες παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματική απιστία σε βάρος τεσσάρων στελεχών της εταιρίας (προϊσταμένων και αναπληρωτών τους) και σε βάρος τεσσάρων επιβλεπόντων μηχανικών των έργων.
Του Κώστα Καντούρη
Το ύψος της ζημίας, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας ήδη ξεπερνά το 1,6 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογιστεί άλλες παράνομες πληρωμές που θα εξεταστούν στην ανάκριση.
Ο εισαγγελέας δίωξης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρουλιάς στη δίωξη που παρήγγειλε πληροφορίες αναφέρουν πως κάνει λόγο για διπλά έργα με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο, για έργα φαντάσματα που έχουν καταγραφεί, πληρωθεί αλλά ποτέ δεν εκτελέστηκαν, ενώ αναφέρεται σε μία σειρά άλλων παρατυπιών όπως η μη ακριβής καταγραφή των εργασιών στα ημερολόγια των έργων, η μη άμεση σύνταξη των πρωτοκόλλων παραλαβής. Παρατηρήθηκε ακόμη ότι τα ημερολόγια και τα πρωτόκολλα παραλαβής δεν συνοδεύονται από τα αντίστοιχα σχέδια ή διαγράμματα.
Προϊστάμενοι των υπηρεσιών και οι αναπληρωτές τους κατηγορούνται ότι ενέκριναν την καταβολή χρημάτων στους εργολάβους για έργα που ποτέ δεν έγιναν ούτε εμφανίστηκαν στους πίνακες ημερολογίων, ενώ ενέκριναν πληρωμές για διπλοεργασίες. Οι μηχανικοί κατηγορούνται ότι δεν καταχωρούσαν τις εργασίες με συνέπεια να προκύψει ζημία από διαφορές στις επιμετρήσεις των έργων.
Η δικογραφία ήδη έχει παραπεμφθεί σε ειδικό ανακριτή που αναμένεται να καλέσει σε απολογία τους οκτώ κατηγορούμενους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.