, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εισαγγελέας καλεί Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για την πυρκαγιά στο Μάτι

Για την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη τέλεσης αδικημάτων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Η εισαγγελία Αθηνών προχωρεί στο επόμενο βήμα της έρευνας και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 20 πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία καταμηνύθηκαν από θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, θα κληθούν από την επόμενη βδομάδα ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων που περιγράφονται στις μηνυτήριες αναφορές οι οποίες υποβλήθηκαν.
Πέραν της κας Δούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές καλούν τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Οι δύο τραγωδίες
Η Περιφερειάρχης εντός λίγων ημερών καλείται ως ύποπτη και για τη δεύτερη, πολύνεκρη τραγωδία στην Αττική. Όλα τα πρόσωπα που καλούνται είχαν υποδειχτεί και από τους πυρόπληκτους, αλλά και συγγενείς θυμάτων στις μηνύσεις που υπέβαλλαν. Οι κλήσεις βέβαια στηρίζονται, πέραν των μηνύσεων και των μαρτυρικών καταθέσεων, και σε τρία πορίσματα τα οποία έχουν συνταχθεί από πραγματογνώμονες και θα αξιολογηθούν από τους εισαγγελείς στην πορεία της δικογραφίας, στο ποιοι δηλαδή θα διωχθούν τελικά και για ποια αδικήματα.
Η κλήση τους, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν σημαίνει πως θα είναι και κατηγορούμενοι αφού μετά τις εξηγήσεις που θα παράσχουν κάποιοι από αυτούς πιθανόν δε θα διωχθούν καν. Η έρευνα διήρκεσε σχεδόν δυόμιση μήνες και ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Δούρου: Η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση πυρκαγιών
Σχολιάζοντας την κλήση της για εξέταση αναφορικά με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική της 23ης Ιουλίου, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δηλώνει ότι θα συμβάλλει “στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου” ωστόσο σημειώνει ότι ” ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών”.
Αναλυτικά η δήλωση της Ρένας Δούρου:
“Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας.
Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου.
Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών”.
Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.