, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ελένη Γερασιμίδου: «Δεν πήγαινα στο καφενείο της Βουλής»

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιούς και βαθιά πολιτικοποιημένη, άλλωστε όπως λέει στην Karfitsa «η πολιτική είναι όλη μου η ζωή». Ο λόγος για την Ελένη Γερασιμίδου, η οποία διαπιστώνει ότι στα χρόνια της κρίσης «όπως χτυπήθηκε το λαϊκό κίνημα, έτσι έχει δεχτεί πλήγμα και η αισθητική του κόσμου». Η κουβέντα μας έγινε με αφορμή την παράσταση «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη, όπου ανέβηκε στο θέατρο Αυλαία με τις παραστάσεις να είναι sold out και για αυτό τον λόγο θα παρουσιαστεί και πάλι στο κοινό αρχές Φεβρουαρίου.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Πως θα περιγράφατε το έργο;

Είναι ένα διεισδυτικό έργο. Γελάς, συγκινείσαι, αλλά πάνω από όλα σκέφτεσαι κάποια πράγματα που αφήνεις στη ζωή σου να φύγουν έτσι ή να πεταχτούν στα σκουπίδια, όπως όνειρα, στόχους ή επιθυμίες. Κάποια στιγμή οι άνθρωποι πιεζόμενοι βέβαια παραιτούνται.

Εσάς αυτό το έργο σας έχει αγγίξει κάποιες πτυχές της ζωής σας;

Σίγουρα, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο δικές μου. Θέλω να πω ότι κάποιοι άνθρωποι παλεύουν στη ζωή τους, οπότε δεν αφήνουν τα πράγματα να κυλούν έτσι όπως τα φέρνουν κάποιοι άλλοι, η εξουσία εν προκειμένω. Έτσι και εγώ δεν έχω αφήσει τη ζωή μου να πεταχτεί στα σκουπίδια.

Ένα κοινό που έχω βρει όμως μέσα στο έργο είναι η επανάσταση που κάνει η Βασιλική, η οποία πέρασε μια ζωή δύσκολη, δουλεύοντας ως παραδουλεύτρα και όταν όλοι έφυγαν από δίπλα της, πηγαίνει αγκαλιάζει και μαγειρεύει για τα παιδιά των Εξαρχείων.

Τι άλλαξε στο θέατρο στα χρόνια της κρίσης;

Είδα κάποιους να το αγαπούν περισσότερο, όμως ήταν λίγοι.

Επίσης, όπως χτυπήθηκε το λαϊκό κίνημα, έτσι έχει δεχτεί πλήγμα και η αισθητική του κόσμου. Μιλάω για την λαϊκή αισθητική, την πιο σίγουρη αισθητική που υπάρχει, γιατί στον λαό απευθύνονται όλα. Έχουμε φαινόμενα στην τέχνη μικροαστισμού, όπου καταργούμε την επιστημοσύνη που έχει η τέχνη, δηλαδή να εντρυφήσει ο καλλιτέχνης σε αυτό που κάνει και να το κάνει όλο και καλύτερα. Έχουμε ανθρώπους που κάνουν ό,τι τους κατέβει και το ονομάζουν αυτό τέχνη. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να αποδομήσουν και να δομήσουν όσοι ξέρουν. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να αποδομούν.

Οι υπόλοιποι ποιοι είναι;

Ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι που νομίζουν ότι κάνουν τέχνη, που αγγίζουν τα έργα του παγκόσμιου θεάτρου και ξεχνούν το έργο για να κάνουν εκείνοι ότι μπορούν και νομίζουν.

Ως Θεσσαλονικιά πως βλέπετε τις υποψηφιότητες για τον δημαρχιακό θώκο της πόλης;

Ποιο είναι οι υποψήφιοι; Δεν τους ξέρω. Τον μόνο υποψήφιο που ξέρω και αν βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη θα τον ψηφίσω είναι αυτός που κατεβάζει το ΚΚΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ένας άνθρωπος πιστός στις ιδέες του. Εγώ θέλω έναν άνθρωπο κουμουνιστή, γιατί αποδείχθηκε στην πράξη ότι όσοι εκλέχτηκαν ως δήμαρχοι είναι πολύ άξιοι σε αυτή τη θέση, γιατί δεν μπήκαν ούτε για φιγούρα, ούτε για να κλέψουν, αλλά για να υπηρετήσουν τον λαό.

Έχετε μετανιώσει την δική σας συμμετοχή στα κοινά; Τι γεύση σας άφησε;

Όχι, και όποτε μου ξαναζητηθεί από το ΚΚΕ θα είναι μεγάλη μου τιμή. Για εμένα η πολιτική δεν είναι χόμπι, είναι όλη μου η ζωή.

Κατά την διάρκεια της βουλευτικής μου πορείας εγώ στο καφενείο της Βουλής δεν πήγαινα. Συμπαθούσα αρκετούς ανθρώπους από άλλα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής εννοείται, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κοιτούσαμε την δική μας δουλειά. Το πέρασμα μου δεν μου άφησε κάτι άσχημο, γιατί δεν είχα να κάνω με διαπλοκές.

#Tags: ΚΚΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.