, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ελίζα Βόζεμπργκ στην karfitsa: Η Τουρκία έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές

Η απροθυμία από την πλευρά κυρίως της Γερμανίας, αλλά και ορισμένων ακόμη κρατών μελών για επιβολή κυρώσεων, οφείλεται στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που τους συνδέουν με την Τουρκία. 
Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη
Ο Δεκέμβρης που ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για τη συμμόρφωση της Τουρκίας είναι πολύ μακριά, με τις τελευταίες ενέργειες της έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές, δηλώνει σε συνέντευξη της στην karfitsa η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της περασμένης Συνόδου Κορυφής. Η κ. Βόζεμπεργκ τονίσει επίσης πως από τις δηλώσεις Κοντονή εξηγείται γιατί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε βαλτώσει επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για απύθμενη υποκρισία.
Μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τούρκων, πόσο πιθανό είναι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου;
Είναι ξεκάθαρο ότι όσο παραμένουν τουρκικά πλοία, όπως το Όρουτς Ρέις, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, όμως είναι προφανές ότι δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία απέδειξε για μια ακόμη φορά την αναξιοπιστία της και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν επιθυμίας της για διάλογο.
Η Τουρκία με την προκλητική κίνησή της στην Αμμόχωστο και με τη νέα παράνομη ΝΑVΤΕΧ παραβίασε τους όρους που ρητά αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μιλούσε για αποφυγή μονομερούς ενέργειας και προκλητικότητας.
Συστηματικά ενεργεί σε αντίθεση με τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό και με τη συνειδητή κλιμάκωση για μία κόμη φορά τορπιλίζει το διάλογο.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία με τις παράνομες ενέργειες και την προκλητικότητά της αρνείται να δεχτεί μονοθεματική ατζέντα (οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) και επιθυμεί να προσθέσει τις παράλογες απαιτήσεις της.
Υπάρχει η άποψη πως η στήριξη προς τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται σε δηλώσεις και δεν υπάρχει πραγματική βούληση για ουσιαστική αντιπαράθεση.
Η απροθυμία από την πλευρά κυρίως της Γερμανίας, αλλά και ορισμένων ακόμη κρατών μελών για επιβολή κυρώσεων, οφείλεται στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που τους συνδέουν με την Τουρκία.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ΕΕ είναι ένας χώρος συμβιβασμών και συγκερασμού διαφορετικών θέσεων και υπό το πρίσμα αυτό Ελλάδα και Κύπρος επιτύχαμε ό, τι καλύτερο μπορούσαμε στη Σύνοδο Κορυφής.  Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναγνωρίστηκε ότι μοναδικό θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.
Με τις πρόσφατες εξελίξεις είναι προφανές ότι ο Δεκέμβριος που ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις της Συνόδου είναι πολύ μακριά, δοθέντος ότι με τις τελευταίες ενέργειες της έχει ήδη περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές.
 
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχειρίζεται η Ελλάδα είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πως μπορεί να επιλυθεί και ποια πρέπει να είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς αρκετά κράτη μέλη έχουν λησμονήσει τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, επί των οποίων δομήθηκε η ΕΕ και δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Με το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης γίνονται βήματα, πλην όμως με τις τροπολογίες μας θα επιδιώξουμε σημαντικές βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξημένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και έντονη πανευρωπαϊκή συμμετοχή στις επιστροφές, ιδίως κρατών μελών που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.
Όμως, όπως τόνισα και κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξουν προβλέψεις και  ασφαλιστικές δικλίδες για να εφαρμοστεί στην πράξη η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή ευθύνης.
Τα κράτη μέλη πχ. οι χώρες του Βίσεγκραντ, που δεν δέχονται στο έδαφός τους πρόσφυγες, θα συμμετέχουν με διαφορετικό τρόπο όπως π.χ. αναλαμβάνοντας τον τομέα των επιστροφών. Πάντως η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ.
 
Πως υποδέχθηκαν στην Ευρώπη το αποτέλεσμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής;  Επίσης, θα ήθελα την άποψή σας καθώς είστε και δικηγόρος, για τις δηλώσεις Κοντονή και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα;
Η είδηση για το αποτέλεσμα της δίκης ήταν στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών εφημερίδων και τα σχόλια συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να μάθει από την Ελλάδα.
Σε ό, τι αφορά στις δηλώσεις του κ. Κοντονή, αυτές αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε για να «πέσουν στα μαλακά».
Επίσης από τις δηλώσεις Κοντονή εξηγούνται πολλά, όπως το γιατί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε βαλτώσει επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίμαχες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα είχαν συναντήσει τις αντιδράσεις όχι μόνο της τότε αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ!
 
Σας ανησυχεί η επιμονή της υγειονομικής κρίσης; Πιστεύετε πως η χώρα μας έχει τα εργαλεία για να την διαχειριστεί;
Ο εφησυχασμός πολλών συμπολιτών μας από την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, οδήγησε σε χαλάρωση  και αύξηση των κρουσμάτων. Όμως παρόλα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, σε σχέση με τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθεί να είναι συγκριτικά καλή.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εύλογο να προκαλεί ανησυχία, ιδίως όταν αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, όμως το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες με την πρόσληψη 6.200 ιατρών και νοσηλευτών, ενώ και ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί.
Περαιτέρω η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης εργαζομένων, ανέργων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το κόστος των οποίων έχει ήδη φθάσει τα 25 δις ευρώ.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.