, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ελ. Χατζηγεωργίου: Οικονομική και κοινωνική ασφάλεια με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγυημένη η οικονομική και κοινωνική ασφάλεια των πολιτών, διαβεβαιώνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και υποψήφιας βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή της στη Karfitsa, η κ. Χατζηγεωργίου παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματός της για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και αναλύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλονίκη.
Διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών. Τι θα λέγατε στους Θεσσαλονικείς;
Θα έλεγα στους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους Έλληνες καταρχήν να προσέλθουν στις κάλπες, να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους να αποφασίσουν αυτοί για το πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα καθορίσει τη ζωή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ξεκάθαρα τις προγραμματικές θέσεις του και εγγυάται οικονομική και κοινωνική ασφάλεια στους πολίτες, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ενισχυμένο το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων και νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021. Επίσης, η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, η μείωση του μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ από 13% σε 11%, ο μόνιμος διορισμός 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή εντός του 2019 περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί το πολιτικό της σχέδιο, από τον Αύγουστο του 2018 που κατάφερε να καταστήσει την χώρα μας οικονομικά ελεύθερη. Το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια αγαθά, απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας και κατάρρευση εργασιακών δικαιωμάτων.
Τι ακούτε από τα χείλη των πολιτών που συναντάτε κατά την προεκλογική σας εκστρατεία;
Καθημερινά είμαι δίπλα στους εργαζομένους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, επισκέπτομαι τις λαϊκές, τις γειτονιές της πόλης. Οι πολίτες μου εκθέτουν τα προβλήματά τους, τις προσδοκίες τους. Ακούω με προσοχή όλα όσα μου λένε και κάθε βράδυ αναλογίζομαι το κοινωνικό και ηθικό βάρος ενός πολιτικού που συμμετέχει στη διακυβέρνηση μιας χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το σημαντικότερο πράγμα που θα κρίνει την επιλογή τους στην κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι οι συνθήκες ζωής τους, το κόστος διαβίωσης, η εργασιακή και κοινωνική ασφάλεια. Με άλλα λόγια, θα ήθελαν μια κοινωνία που λειτουργεί σε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό πολιτικό περιβάλλον, με διασφαλισμένα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, με δίκαιη ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και το έχει αποδείξει. Και να σας πω ότι είναι αρκετές φορές που τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες εκφράζουν τον προβληματισμό τους και ρωτούν εμάς για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις στο ασφαλιστικό. Εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στην αγωνία των ανθρώπων, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει.
Πώς σχολιάζετε τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Αν με ρωτάτε για τις επιστολές Καραμανλή προς τον πρόεδρο Μπους, αυτό που έχω να πω είναι ότι οι πολίτες μπορούν πλέον να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα.  Ο κ. Καραμανλής και το κόμμα του, όταν είχαν στα χέρια τους τη διακυβέρνηση της χώρας διαπραγματεύονταν υπογραφή συμφωνίας για όνομα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς τη χρήση erga omnes, χωρίς απαίτηση αλλαγής συντάγματος, κάτι το οποίο προφανώς έπρεπε να κρύψει η Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες έχουν την ικανότητα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, αποκρύπτοντας την αλήθεια της δικής της εξωτερικής πολιτικής για το Μακεδονικό, προκάλεσε τον εθνικό διχασμό καθαρά για κομματική εκμετάλλευση.
Η Θεσσαλονίκη υπάρχει… στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα;
Η Θεσσαλονίκη υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την τετραετία της διακυβέρνησης. Γιατί αυτό που πιστεύουμε, και φυσικά θα δουλέψουμε γι’ αυτό, είναι ότι η πόλη μας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και της αξίζει να μετατραπεί σε μια πόλη όπως την οραματίζονται οι Θεσσαλονικείς. Το μετρό, οι επενδύσεις στο Λιμάνι και οι πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο, η απόδοση στρατοπέδων στους πολίτες, οι επεκτάσεις φυσικού αερίου, η ολοκλήρωση της εθνικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, καθώς και της διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής, η αναβάθμιση του ρόλου του ΥΜΑ-Θ και πολλά άλλα σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πόλη μας. Με την κατασκευή του αγωγού TAP και την έναρξη κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα μπορούν να  διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει νέες προοπτικές για την πόλη μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.