, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ενδείξεις δραστηριότητας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας

Ενδείξεις δραστηριότητας έχουν εντοπιστεί στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν, το βασικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας, κάτι που ωθεί τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ξεκινήσει και πάλι την επανεπεξεργασία ραδιενεργών υλικών για στρατιωτικούς σκοπούς μετά την αποτυχία της δεύτερης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο.
Οι ενδείξεις αυτές όπως σημειώνει το ΑΠΕ ΜΠΕ  εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, λιγότερους από δύο μήνες μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Ανόι για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Έκτοτε η Πιονγκγιάνγκ επεσήμανε ότι εξετάζει τις διπλωματικές επιλογές με τις ΗΠΑ και ο Κιμ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι ανοικτός σε μια νέα συνάντηση με τον Τραμπ, αν η Ουάσινγκτον δεχθεί να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «καλή τη πίστει».
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών της Ουάσινγκτον (CSIS) ανακοίνωσε ότι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 12 Απριλίου δείχνουν την παρουσία πέντε βαγονιών κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και το εργαστήριο ραδιοχημείας του Γιονγκμπιόν. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν δεν είναι το μόνο όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου και το κλείσιμό του δεν σημαίνει το τέλος του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, τονίζουν οι ειδικοί. Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα κοντά στην Κανγκσόν, προάστιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, και ένα ακόμη σε άγνωστη τοποθεσία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.