, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Εξωτερική πολιτική πυγμής

Η πολιτική Τσίπρα έναντι της Τουρκίας θα οδηγήσει σε  «φιλανδοποίηση» του Αιγαίου. Για τους νεωτέρους: ο όρος αναφέρεται στην κατάσταση της Φιλανδίας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία είχε υποχρεωθεί από την  Σοβιετική Ένωση όχι απλώς σε αποχή από οιονδήποτε Δυτικό Σχηματισμό αλλά και από κάθε ενέργεια στην εξωτερική και αμυντική της πολιτική, που δεν θα τύγχανε της εγκρίσεώς της γείτονός της.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ*

«Φιλανδοποίηση» δηλαδή δεν σημαίνει απλώς ουδετερότητα, υποδηλοί σαφώς και ευπείθια. Αυτό σημαίνει, ότι και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας  τα πράγματα πάνε όπως και σε όλους τους άλλους τομείς: κατά διαόλου.

Οι επικοινωνιακές επαφές με τις ΗΠΑ και οι έπαινοι του Μοσκοβισί  δεν έχουν αλλάξει τίποτε στον περίγυρό μας.

Η Αλβανία πέραν των ανεκδότων με τους «Τσάμηδες» γράφει εις τα παλαιότερα των υποδημάτων της τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Είναι ακατανόητο, ότι ακόμη δεν τους σωφρονίσαμε.

Η εθνική ταπείνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζεται.

Η εξαγγελία στενότερης συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Τουρκίας στον εκπαιδευτικό και οικονομικό τομέα, όπως και η παλαιότερη δουλική τους υιοθέτηση των περί «τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν» κ.ο.κ. αποδεικνύει, ότι η γείτων πολιτική ελίτ είναι εχθρική απέναντί μας, δεν βάζει μυαλό και απλώς μας δουλεύει.

Όσον αφορά τους βορείους γείτονές μας μία είναι λοιπόν η δέουσα συμπεριφορά, αυτή, που ακολουθεί η Τουρκία με τους νοτίους γείτονές της. Να διαμηνύσουμε προς ΝΑΤΟ, ΕΕ και τον λοιπό κόσμο, ότι  δεν πρόκειται, να συναινέσουμε σε καμία συμμετοχή των Σκοπίων οπουδήποτε.

Σε όσους ενδεχομένως θεωρήσουν μία τέτοια στάση ως αντιδεοντολογική, μπορούμε απλώς, να την συγκρίνουμε με τον τουρκικό «κλάδο ελαίας», που σφαγιάζει αυτή την στιγμή υπό την διεθνή ανοχή Κούρδους εντός συριακού εδάφους!

Τα πράγματα είναι φυσικά πολύ χειρότερα για μας, σχετικά με την Τουρκία. Είναι προφανές, ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ την θεωρούν  πολύ σημαντικότερη από εμάς. Η μόνη, έστω λεκτική , καταδίκη των απίθανων εμβολισμών των πλοίων μας προ μηνών έγινε από τον Γιούνκερ.

Τούτο δείχνει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ούτως ή άλλως το μοναδικό πεδίο δυνατής κινήσεώς μας.

Η Ευρώπη θα κατανοήσει, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διασφαλίσει κατά τρόπο απόλυτο τα θαλάσσια και χερσαία ευρωπαϊκά σύνορα από παράνομες διελεύσεις, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση Σαμαρά, λύνοντας άπαξ και δια παντός το προσφυγικό πρόβλημα, που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Η συνεχής και αναβαθμισμένη παρουσία ευρωπαϊκών ναυτικών και λιμενικών δυνάμεων στο Αιγαίο, προφανώς υπό ελληνικό συντονισμό, θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα ασφαλείας στην περιοχή. Με τον ίδιο τρόπο, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότατα και η τουρκική αντίδραση στην εκμετάλλευση των ΑΟΖ.

Η Ελλάς πρέπει, να ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική πυγμής έναντι της Τουρκίας , της Αλβανίας και των Σκοπίων. Πρέπει, να καταστεί προς όλες τις κατευθύνσεις απολύτως σαφές, ότι πρόκειται περί καθεστώτων με προβληματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.  Η πρόσβασή τους κατά συνέπεια σε σύγχρονους υπερεθνικούς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ και –ιδίως– η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, να αποτραπεί πάση θυσία μέχρις πλήρους εκσυγχρονισμού τους.

* Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην υφ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πρώην βουλευτής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.