, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επίδομα γέννας: Τα κριτήρια και οι δικαιούχες

Απαντήσεις για τα κριτήρια και τις κατηγορίες στις οποίες θα δοθεί το επίδομα γέννας έδωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η υφυπουργός τόνισε πως κατατέθηκε το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το επίδομα γέννας, το οποίο, όπως διευκρίνισε, είναι «δημογραφικό» και όχι «προνοιακό» και σημείωσε ότι θα δίνεται καθολικά με μόλις το 1% των πιο πλούσιων να μένει εκτός, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται και στις ανασφάλιστες μητέρες.
Όπως διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις:

  • Το ένα μέρος θα καταβάλλεται κατά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά. Τα σενάρια είναι να δίνονται 1500 και 500 ευρώ ή 1000 και 1000, σε κάθε δόση.
  • Στόχος είναι να αποτελέσει το πρώτο επίδομα που θα δίνεται ψηφιακά στους δικαιούχους. Παρ’ όλα αυτά θα διατηρηθεί και ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής αιτήσεων, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η διάταξη της κυβέρνησης για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.