, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επεισόδια σε Ευρωπαϊκές πόλεις για τα περιοριστικά μέτρα

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού. Την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αυστηροποιήσει τα μέτρα, δεκάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας συγκρούστηκαν με την αστυνομία τη νύχτα του Σαββάτου στο κέντρο της Ρώμης. Περίπου 200 διαδηλωτές που ανήκαν στην νεοφασιστική οργάνωση Forza Nuova πέταξαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Οι διαδηλωτές στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, περίμεναν μέχρι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυκτα, ώρα που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, για να ρίξουν πυροτεχνήματα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, να βάλουν κουκούλες και να ρίξουν αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας. Επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη La Repubblica. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση που ελήφθη αυτή την εβδομάδα για την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρεις περιοχές: της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης.
Στη Νάπολη, επίσης, αντίστοιχα επεισόδια είχαν σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν νεαροί που ήταν αντίθετοι στην απαγόρευση της κυκλοφορίας επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει εκ νέου lockdown, το οποίο έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, όπως αυτό που είχε τεθεί σε ισχύ την άνοιξη για δύο μήνες κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας. Το Πεδεμόντιο και η Σικελία θα επιβάλουν την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες, κάτι που ενδέχεται να μιμηθούν και άλλες επαρχίες εκτός κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου αυτού σε εθνικό επίπεδο. Εξάλλου, γίνονται εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τους κατοίκους της Ρώμης να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ναπολιτάνων και να αψηφήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, 18 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδήλωση στο κεντρικό Λονδίνο, όπου πολίτες διαμαρτύρονταν για τους περιορισμούς λόγω COVID-19. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ όπου είχαν δημιουργήσει φραγμό οι αστυνομικοί και μετά μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, σύμφωνα με το BBC. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “ελευθερία” και “τέλος στις τυραννία των περιορισμών του Covid-19”. Η μητροπολιτική αστυνομία είπε ότι τα πλήθη ήταν διασκορπισμένα αλλά προέτρεψαν τον κόσμο να συνεχίσει την κοινωνική απόσταση. Υπήρξε ένταση στη Γέφυρα Γουέστμινστερ καθώς αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είπαν πως τρεις αξιωματικοί τραυματίστηκαν ελαγρά. Οι συλλήψεις αφορούσαν διάφορα αδικήματα, όπως παραβίαση των εντολών για την καταπολέμηση του κορονοϊού, επίθεση σε διασώστη και για βίαιες διαταραχές.


Στην Πολωνία, επίσης, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές. Μαγαζάτορες, φίλαθλοι αλλά και αρνητές του κορονοϊού πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων, ενώ το κόστος των μέτρων για τις μικρές επιχειρήσεις είναι δυσβάσταχτο. Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 13.000 κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Πηγή: Corriere della sera, BBC, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.