, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επενδύσεις και πράσινη ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» είναι ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας με βασικό μοχλό την πράσινη ανάπτυξη.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Όπως τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα, στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Για το σκοπό αυτό, θα απαιτηθούν και θα διατεθούν ετησίως πρόσθετα κονδύλια για επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, με τελικό στόχο μέσω μόχλευσης να κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 1 τρισ. ευρώ, για κλιματικές και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η κινητοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, μέσω ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, για την υποστήριξη των εργαζομένων και των πολιτών των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση.
Για την Ελλάδα, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ισοδυναμεί με μια μεγάλη ευκαιρία. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η χώρα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει σημαντικούς πόρους, για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι ΑΠΕ, η γεωργία και ο αγροτοδιατροφικός τομέας, αλλά και για την υλοποίηση του στόχου για απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, με τις μικρότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.
Κύριο όχημα για τη χρηματοδότηση σχετικών επενδυτικών σχεδίων, είναι το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο θα αφιερώσει τουλάχιστον το 30% των κινητοποιημένων επενδύσεων σε έργα σχετιζόμενα με το κλίμα. Επίσης, θα συμβάλει μέσω ειδικού προγράμματος στην κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 45 δισ. ευρώ, για βιώσιμες επενδύσεις στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν εντονότερα τις μεταβατικές προκλήσεις. Επιπλέον, θα παρέχει τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς υλοποίησης.
Είναι σημαντικό για τη χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που προκύπτει μέσα από την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας. Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικοί φορείς, τράπεζες και επιστημονική κοινότητα, οφείλουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την υποστήριξη κατάλληλων επενδυτικών σχεδίων. Η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα και τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας οφέλη για την ανάπτυξη, για το περιβάλλον και για την κοινωνία. Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε αυτή την πρόκληση.

  • Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.