, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιμένουν για… μπαράκια στον ιστορικό οικισμό της Νικήτης

Προσπάθειες για να καταφέρουν να λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον ιστορικό οικισμό της Νικήτης, εξακολουθεί να καταβάλλει η δημοτική αρχή στο δήμο Σιμωνίας.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου 2019 αποφασίστηκε η συμπλήρωση του εδαφίου του  γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ), του οικισμού με μια παράγραφό στην οποία θα είναι δυνατή η κατ΄ εξαίρεση εγκατάσταση  επιχειρήσεων «ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων». Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι «εντός των ορίων του «ιστορικού τόπου» είναι δυνατή κατ΄ εξαίρεση η εγκατάσταση χρήσεων ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία), με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων».

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην εισήγηση του προς τα δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος τόνισε ότι «η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος εποπτεύεται από τις αρμόδιες αρχαιολογικές αρχές και υλοποιείται από τους κατοίκους του οικισμού».

Στο πλευρό της δημοτικής αρχής οι επαγγελματίες

«Ο παλιός  οικισμός της Νικήτης πριν να χαρακτηριστεί  από το υπουργείο Πολιτισμού ως ‘’ιστορικός τόπος’’, διέθετε καφενεία και ταβέρνες, οπότε αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε και πάλι τέτοιου είδους επιχειρήσεις», αναφέρει στην Karfitsa η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σιθωνίας, Κωνσταντίνα Κούρα.

Για τους επαγγελματίες της περιοχής είναι μονόδρομος η λειτουργία τέτοιων καταστημάτων καθώς, όπως λένε, είναι ίσως ο μοναδικός παραδοσιακός οικισμός στον οποίο δεν επιτρέπεται η λειτουργία καφε-μπαρ.

Ένας ιστορικός οικισμός

Το «Παλαιό Χωριό Νικήτης», σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 250/Β/19-05-1987), βρίσκεται υπό ειδική κρατική προστασία, καθώς η πολεοδομική του δομή και η αρχιτεκτονική των σπιτιών του αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χαλκιδικής.

Ο οικισμός προστατεύεται με βάση της διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον στον οικισμό υπάρχουν κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «νεότερα ακίνητα μνημεία».

Στο μεταξύ, το 2008 εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΦΕΚ 406 ΑΠΠ/2008) με την οποία ο εν λόγω οικισμός χαρακτηρίστηκε «περιοχή αμιγούς κατοικίας».

Σύμφωνα με το νόμο, στις χρήσεις γης επιτρέπεται η λειτουργία αποκλειστικά εμπορικών καταστημάτων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, (παντοπωλεία, φαρμακεία, χαρτοπωλεία, κρεοπωλεία, ψιλικατζίδικα, γαλακτοπωλεία, πρατήρια άρτου) και σε καμιά περίπτωση κλαμπ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι προσπάθειες για τροποποίηση του ΓΠΣ  δεν ευδοκίμησαν

Το 2014 ο δήμος Σιθωνίας αιτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την μετατροπή των χρήσεων γης στο «Παλαιό Χωριό Νικήτης» από αμιγούς σε γενικής κατοικίας, με στόχο τη νομιμοποίηση χορήγησης αδειών για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ζήτησε τη γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού από όπου πήρε αρνητική απάντηση (1630/16.6.2014)… Συγκεκριμένα, η  αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού επισήμανε ότι «τυχόν χαρακτηρισμός της περιοχής ως γενικής κατοικίας θα καθιστούσε δυνατή την εισαγωγή χρήσεων σε πληθώρα καταστημάτων που δε συνάδει με τον χαρακτήρα του ‘’ιστορικού τόπου’’ και επιπρόσθετα θα προκαλέσει δυσμενή επιβάρυνση του πλέγματος των κοινόχρηστων χώρων του, με κινήσεις οχημάτων και πεζών».

Άδειες πριν την έγκριση της αλλαγής του ΓΠΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού ο δήμος Σιθωνίας παραχώρησε προσωρινές άδειες λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον οικισμό. Όμως οι άδειες αυτές ανακλήθηκαν, με αποτέλεσμα όσοι επένδυσαν σε δημιουργία καταστημάτων να μην μπορούν να τα λειτουργήσουν. «Μετά από καταγγελίες ότι οι άδειες δόθηκαν παρανόμως πριν ολοκληρωθεί η τροποποίηση του σχεδίου όσες δόθηκαν πάρθηκαν πίσω. Οι επαγγελματίες επένδυσαν χρήματα στα καταστήματα τους και στη συνέχεια έμειναν χωρίς άδεια» εξηγεί  η κ. Κούρα.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της Νικήτης στην Karfitsa, η τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο κάποιοι από τους κατοίκους, κυρίως αλλοδαποί, που αγόρασαν πρόσφατα σπίτια στον οικισμό αντιδρούν εξηγώντας ότι ο χαρακτηρισμός του ως ιστορικός αποτέλεσε το λόγο για να επενδύσουν στην περιοχή. Ο σύλλογος επαγγελματιών Σιθωνίας έχει τεθεί  «υπέρ της αναβίωσης της παλιάς αγοράς στον ιστορικό οικισμό της Νικητής και στηρίζουμε την προσπάθεια του Δημάρχου για τροποποίηση του ΓΠΣ για να βγαίνουν κατά παρέκκλιση άδειες».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.