, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιχείρηση «απομόνωση»! Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στον Ερντογάν

Την τακτική της διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας επιλέγει η κυβέρνηση παρακολουθώντας ασφαλώς εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να πιέσει την τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή πλευρά.
Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι για την Ελλάδα άκυρο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα ούτε τη δεσμεύει, πράγμα το οποίο είπε ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ελληνική πλευρά έχει αξιοποιήσει μέχρι στιγμής τις ενεργές συμμαχίες που έχει στην ανατολική Μεσόγειο, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να καταδικάζουν το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να το αποδοκιμάζουν επισήμως.
Πλέον το μπαλάκι περνάει στους Ευρωπαίους ηγέτες με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει την Πέμπτη σε κορυφαίο επίπεδο το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το γεγονός ότι αμφισβητεί ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και τα κεκτημένα, με την τακτική της να επηρεάζει και άλλες χώρες της Μεσογείου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα σκοπεύει να θέσει τα θέματα όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ζητώντας ξεκάθαρες τοποθετήσεις και σαφή αποδοκιμασία.
Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία τόνιζε: «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».
Στην ίδια λογική, τα επόμενα βήματα είναι να τεθεί το θέμα στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό πεδίο η κυβέρνηση είναι αυτονόητο πως επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, παρά τα «καρφιά» του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή κατά του Αλέξη Τσίπρα και της τακτικής που επέλεξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, να «απασφαλίσει» κατά της κυβέρνησης τη στιγμή ακριβώς που ο πρωθυπουργός συναντούσε τον Έρντογαν. Προς τούτο θα συγκληθεί, άλλωστε, την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.
Σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή ακόμη και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν φαντάζει πιθανό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.