, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιχειρηματίες της Ερμού: «Η περιοχή έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης»

Ένας από τους πιο ενεργούς εμπορικούς ιστούς της Θεσσαλονίκης είναι η οδός Ερμού. Μια οδός με ιστορία, διαχρονικότητα, όμορφα κτίρια. Απέχει ελάχιστα από την Εγνατία και την Τσιμισκή και όμως έχει έναν δικό της χαρακτήρα.

Της Φιλίππα Βλαστού

Επιχειρηματίες της περιοχής που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή είτε επί σειρά δεκαετιών είτε επέλεξαν πρόσφατα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά εκεί μιλούν στην Karfitsa και περιγράφουν όλα όσα τους αρέσουν, αλλά και όσα θα μπορούσαν να αλλάξουν και να βελτιωθούν εξελίσσοντας την Ερμού.

Θοδωρής Ταρακτσόγλου

«Καταρχήν θα πρέπει να σας ευχαριστώ πολύ, γιατί επιτέλους κάποιος ασχολείται με την οδό Ερμού, καθώς η περιοχή είναι αρκετά παραμελημένη. Δεν την προσέχουν καθόλου.
Στις γιορτινές περιόδους για παράδειγμα δεν είναι ποτέ στολισμένη. Αυτό έχει ως καθρέφτη η Ερμού να αποδυναμώνεται, να αδειάζουν μαγαζιά και να μειώνεται το αγοραστικό της κοινό. Πλέον ο κόσμος αποφεύγει να περνάει από εδώ. Με αποτέλεσμα να μην έχουμε αρκετούς πελάτες- περαστικούς από το σημείο.

Η Ερμού παλιά ήταν από τους πιο εμπορικούς δρόμους. Θα μπορούσαν να γίνουν απλά πράγματα. Όπως ένας όμορφος στολισμός τις γιορτές. Να διευθετηθεί καλύτερα το ζήτημα με τα σκουπίδια και τους κάδους. Κάποτε από εδώ περνούσε ακόμη λεωφορείο του ΟΑΣΘ, το οποίο σταμάτησε για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, όμως από ότι έδειξε η ιστορία δεν λύθηκε κάτι.
Στην Ερμού θα μπορέσει κανείς να βρει μαγαζιά, που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες. Δεν είναι απρόσωπα μαγαζιά. Ο πελάτης γνωρίζει τον ιδιοκτήτη, μιλάει μαζί του.
Η γειτονιά είναι ιστορική και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όποιον την περπατάει. Τα στενάκια που μπορεί κανείς να χαθεί μέσα τους και να νιώσει ότι μεταφέρεται σε άλλες εποχές».

Φώτης Σταυρίδης

Εδώ και ένα χρόνο διατηρεί κατάστημα στην περιοχή. Γιατί όμως επέλεξε την συγκεκριμένη περιοχή για αν ανοίξει; Ο ίδιος μας απαντάει: «Η Ερμού είναι ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου και είναι καθημερινό πέρασμα για αρκετό κόσμο. Προσωπικά μου αρέσει που έχει μεγάλα πεζοδρόμιο και ο κόσμος μπορεί να περπατάει άνετα. Να κάνει την βόλτα του και να χαζεύει παράλληλα τις βιτρίνες, χωρίς άγχος.

Πιστεύω θα βοηθούσε την περιοχή αν υπήρχε μια λύση στην έλλειψη πάρκινγκ, καλύτερη καθαριότητα από σκουπίδια και η αύξηση του πρασίνου.
Για παράδειγμα στο πάρκο που βρίσκεται το Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού θα μπορούσε να γίνει πιο προσβάσιμο για τους πολίτες, να μπορούν να περπατούν πιο άνετα ή να κάθονται».


Εύη Χατζηιωαννίδου

Στην Ερμού διατηρεί κατάστημα 35 χρόνια. Όπως μας λέει: «Θα πρέπει να σταματήσει να μπλοκάρει το σημείο από πορείες και να βελτιωθεί η συγκοινωνία. Η καθαριότητα είναι πολύ βασικό και θα πρέπει να βελτιωθεί. Oι αρμόδιοι πρέπει να στηρίξουν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο όλο το φτιάχνουν και στο τέλος είναι άφτιαχτο. Να βάλουν πράσινο και ωραία λουλούδια, αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο πολύ την περιοχή.

Ζώντας την περιοχή όλα αυτά τα χρόνια θεωρώ ότι είναι το ωραιότερο σημείο της Θεσσαλονίκης. Μια βόλτα στην περιοχή αρκεί για να σου φτιάξει η διάθεση».

Μάνος Ιωαννίδης


«Στην Ερμού αποφάσισα να ανοίξω το κατάστημα μου, γιατί είναι ένας κεντρικός δρόμος, πολυσύχναστος και κοντά στην επίσης όμορφη Αγία Σοφία.
Προσωπικά πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται περισσότερο πράσινο, τα παρτέρια να είναι πιο κατάφυτα, περισσότερα δέντρα και να υπάρχει καλύτερη πεζοδρόμηση, ώστε να διευκολύνονται οι πεζοί».

Γιώργος Αθωνίτης και Αδάμ Παπαδόπουλος

Εδώ και δυο μήνες έχουν ανοίξει ανθοπωλείο στην περιοχή. Μέχρι πρότινος είχαν κατάστημα στην δυτική πλευρά της πόλης. «Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στα επαγγελματικά μας, επιλέξαμε την Ερμού. Είναι μια περιοχή πολλά υποσχόμενη. Ειδικά, το σημείο που βρίσκεται το κατάστημα, μεταξύ των οδών Δραγούμη και Βενιζέλου, είναι από τις παλιές αγορές του κέντρου, με μεγάλο και μόνιμο πελατολόγιο. Τα πεζοδρόμια είναι μεγάλα, οπότε είναι φιλόξενα για τους πεζούς και στην περιοχή παρατηρείται ανάπτυξη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.