, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Επτά νέα μέτρα ανακοινώνει το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης

Σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις θα εξαγγείλει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία να ξυπνήσει από το λήθαργο στον οποίο την έβαλαν τα αναγκαία μέτρα του εγκλεισμού λόγω πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χθες μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο του πρωθυπουργού θα είναι ξεκάθαρο και συνεκτικό.
«Είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος του τουρισμού», είπε ο κ. Θεοχάρης.
Ο κ. Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για να μετριάσει την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός και να τονώσει την επερχόμενη ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του στο protothema, θα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον τουρισμό και για την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.
Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, οι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι τρεις:
-Πρώτον, μείωση της φορολογίας, όπως η υποχώρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό.
-Δεύτερον, στήριξη της εργασίας για να μην υπάρξουν απολύσεις μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
– Τρίτον, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μειωμένου τζίρου και να αποφευχθούν «λουκέτα».
Αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.
6+1 παρεμβάσεις
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση
Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των μισθών εποχικών και όσων μπαινοβγαίνουν σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία
Μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο σε ακτοπολοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και σε σερβιριζόμενα ροφήματα, καφέ, χυμούς, τσάι και μη αλκοολούχα ποτά
Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου
Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν
Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν
Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.