, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ερντογάν: Οχι μόνον θα πάρουμε τους S-400, αλλά και θα τους χρησιμοποιήσουμε

Φωτογραφία: ΑΡ

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να είχε γραφτεί ότι η Άγκυρα βάζει στον πάγο την προμήθεια S-400, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει «αν είναι ανάγκη» τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα.

«Δεν θα αγοράσουμε τους S-400 για να τους βάλουμε σε αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε στην ανάγκη. Είναι ένα αμυντικό σύστημα. Τι να το κάνουμε αν δεν το χρησιμοποιήσουμε. Θα βασιζόμαστε και πάλι στις ΗΠΑ; Χρόνια τους το ζητάμε κι απάντηση που μας δίνουν είναι: ‘δεν το επιτρέπει το κογκρέσο”. Έχουμε κουραστεί μ’ αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου με τα ιδιωτικά δίκτυα TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV και Αkit TV.

«Η Ρωσία απάντησε στην προσφορά μας με μια πολύ δελεαστική πρόταση. Είπαν ότι θα αποδεχθούν ακόμη και συμπαραγωγή. Κι όσον αφορά στα δάνεια, μας πρόσφεραν πολύ καλούς όρους. Αυτή τη στιγμή τρέχει αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για τους S-400 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υπεγράφη τον Δεκέμβριο αλλά έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ, που επισημαίνουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤο. Παράλληλα διατύπωσαν έντονες ανησυχίες ότι η ρωσική εμπλοκή στη λειτουργία του συστήματος θα επιτρέψει στη Μόσχα να έχει πρόσβαση σε κωδικούς της Συμμαχίας και σε πληροφορίες για νατοϊκές εγκαταστάσεις σε τουρκικό έδαφος.

Πηγή:  iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.