, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ερντογάν: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης εστάλη στον ΟΗΕ

Στον ΟΗΕ εστάλη το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, AKP, ο Ερντογάν επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Αγκυρα «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη, κάνοντας λόγο για «κακή διπλωματική συμπεριφορά» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Χθες εξέπνευσε το τελεσίγραφο που δόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τη λιβυκή πλευρά, προκειμένου να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης.
Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Έντονες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί από τη Μόσχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Αίγυπτο. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχθηκε πως του ασκήθηκαν πιέσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά την τετραμερή στο Λονδίνο, ωστόσο δήλωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.